• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pogledajte kako helikopteri Mi-24 i Mi-28 jure dronove: Nekad ubice tenkova sada lovci na bespilotne letilice

Vreme čitanja: oko 1 min.

Snimci iz perspektive i lovca i plena: VKS su oformile posebne helikopterske jedinice sa namenom da "love" bespilotne letilice koje predstavljaju sve veću opasnost po ciljeve čak i duboko unutar teritorije Rusije, daleko od fronta

  • 0
Helikopter MI 28 Shutterstock

Na Telegram kanalima koji prate vojne teme i rat u Ukrajini pojavio se snimak za koji je prvobitno navedeno da je u pitanju ruski jurišno-desantni helikopter Mi-24 koji pokušava da sustigne neprijateljski dron, dok mu ovaj beži manevrišući tik ispred "gonicoa".

"Snimak ruskog Mi-24 koji juri ukrajinski dron u Lenjingradskoj oblasti" napisano je u objavi, ali je ona kasnije dopunjena sa informacijom da on ipak prikazuje vežbu Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije (Воздушно-космические силы - BKC)

Iako je ovo kako je naknadno opisano bila ipak vežba, čak i da nije, ne bi bilo to prvi put da u rusko-ukrajinskom ratu jurišni helikopteri dejstvuju protiv dronova koji su pre svega zbog svoje veličine i malog radarskog odraza veoma težak cilj za pronaći i oboriti.

U avgustu 2023. godine dokumentovano je obaranje ukrajinskog drona od strane helikoptera Mi-28N (NATO naziv Havoc). Tada je navedeno da je bespilotna letilica UJ-22A Airborne oborena dejstvom topa kalibra 30 mm helikopztera Mi-28N

Kako dejstvo Mi-28N izgleda iz perspektive progonjenog, odnosno ukrajinskog drona, obajvili su sami Ukrajinci. U ovom slučaju dron prema dostupnim informacijama nije oboren, već je samo "oteran". Sve se dešavalo iznad Krima.

Prema ruskim izvorima, VKS su oformile posebne helikopterske jedinice sa namenom da "love" bespilotne letilice koje predstavljaju sve veću opasnost po ciljeve čak i duboko unutar teritorije Rusije, daleko od fronta.

(Aero.rs)

Video: Pogledajte helikoptere MUP u borbi sa vatrom: Snimak odozgo gašenja požara u Bloku 70

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>