• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Apelacioni sud Holandije: Država da prestane sa izvozom delova F-35 aviona Izraelu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanije iz Holandije proizvode kompozitne materijale, delove radarskog sistema, kablove i mehaničke komponente za F-35 višenamenske letelice

  • 0

Holandski Apelacioni sud zabranio je državi da u Izrael izvozi delove za borbene avione F-35 Lightning II. Svoju odluku sud je obrazložio zabrinutošću za kršenje međunarodnih prava u izraelskoj vojnoj operaciji u Gazi.

Jednom od ključnih dobavljača delova za avione Lockheed Martin F-35 Lightning II sud u Hagu je zabranio dalji izvoz komponenti u Izrael. Apelacioni sud saopštio je svoju odluku u ponedeljak 12. februara nakon višemesečnog pravnog procesa.

U presudi se navodi da postoji rizik od kršenja međunarodnog prava korišćenjem F-35 u Gazi dodajući da su izraelski napadi do sada prouzrokovali hiljade civilnih žrtava, prenosi Aero Time.

Avion Izrael IAF Lockheed Martin F35 Foto: Wikipedia/Staff Sgt. Madeline Herzog
Holandija ima rok od sedam dana da obustavi izvoz delova za F-35 avione u ovu bliskoistočnu zemlju.

Organizacije Oxfam Novib, Peace Movement PAX Netherlands i The Rights Forum su u decembru pokrenule sudski postupak na Okružnom sudu u Hagu sa ciljem da se obustave pošiljke delova u Izrael. Sud tada nije nametnuo zabranu izvoza zbog čega je slučaj doveden na Apelacioni sud.

Holandija je zajedno sa Italijom u grupi dobavljača drugog reda (Level 2 partners) u programu Lightning II.

Kompanije iz ove zemlje proizvode kompozitne materijale, delove radarskog sistema, kablove i mehaničke komponente za F-35 višenamenske letelice, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane Holandije.

Izraelsko ratno vazduhoplovstvo je jedno od najvećih korisnika F-35 aviona u svetu i u svojoj floti ima preko 30 aviona ovog tipa.

Lightning II može biti korišćen protiv ciljeva u vazduhu ali i u borbenim misijama napada neposredne vatrene podrške i ciljeva na kopnu i moru.

(Aero.rs)

Video: Sletanje i poletanje aviona Boeing 707 izraelskog vazduhoplovstva: Re'em u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>