• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sve o Gavranu, omiljenom dronu-kamikazi predsednika Vučića: Traži da što pre uđe u naoružanje Vojske Srbije

Vreme čitanja: oko 4 min.

Gavran je namenjen uništenju ciljeva iza isturene linije zone borbenih dejstava, odnosno u dubini neprijateljske teritorije. Imaće bojevu glavu nekoliko puta težu od proslavljenog ruskog drona-ubice Lancet

  • 1
gavran yugoimport.com

"Gavran mi je velika nada, velika želja da uradite, platićemo šta god treba, samo da nam do maja, juna sledeće godine uđe u naoružanje..." Ovim rečima se, razgledajući projekat drona-kamikaze Gavran, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio pomoćniku direktora Jugoimport-SDPR Aleksandru Lijakoviću tokom obilaska izloženog naoružanja i vojne opreme u Nišu 14. februara.

"Znači da da uđe u TOC do oktobra", dodao je, misleći na ispitivanja u Tehničko-opitnom centru koja su obavezna pred uvođenje u naoružanje svakog sredstva naoružanja i vojne opreme.

Predstavnik SDPR je uzvratio da "do kraja godine more da uđe u TOC, u varijanti sa elekro-motorom"

"Sa tim pogonom, može da odleti na 50 kilometara , da 10 minuta kruži iznad cilja, za to vreme operator može kamerom da osmatra cilj, i kada otkrije cilj može da ga zabravi i dejstvuje. To je vrlo moćno sredstvo, pogađa cilj odozgo pod velikim uglom i nikakav oklop ne može da ga zaštiti" rekao je Lijaković, i uporedio Gavrana sa ruskim dronom Lancet.

"Svaki cilj na bojištu, od transportera, artiljerije, radara, PVO sistema, svaki tačkasti cilj na daljini do 50 km možete da uništite" kaže Lijaković i dodaje da je testiran radio link na 50 km i on "funkcioniše dobro".

"Niste se dočepali nijednog Lanceta? Ne da Putin nikom?" prokomentarisao je predsedik Srbije.

gavran yugoimport.com
Vučić nije krio fasciniranost konceptom drona-samoubice: "Rusija na početku rata u Ukrajini nije imala slično naoružanje a onda su napravili Lancet i napravili bukvalno revoluciju tokoma rata i nikom nije dao Lancet, ni Belorusiji... sve može ali Lancete nije dao nikome"

Nije ovo bilo prvi put da Gavran dospe u fokus javnosti na prikazima naoružanja i osposobljenosti Vojske Srbije, a nije da ih je manjkalo u prethodnom periodu. Tako je bilo i u Topčideru pre dve nedelje, prilikom posete azerbejdžanskog predsedika Alijeva u decembru, na Sajmu Partner 2023...

Šta do sada znamo o Gavranu? Prvi put javno je predstavljen pod nazivim Gavran 125 na sajmu naoružanja Partner 2021.

U prvoj varijanti, sa električnim motorom, domet ovog drona projektovan je na 50 kilometara i postoji plan da se u budućnosti poveća na 150 kilometara.

Nakon što doleti do cilja, Gavran može da kruži u vazduhu oko deset minuta dok operator posmatra, odnosno traži metu. Nakon toga Gavran se usmerava na cilj i uništava ga. I to bi bilo to.

Jednostavna ideja ali izazovna za realizaciju na modernom ratištu - i neprijatelj se naravno trudi da ciljevi budu što teži za otkrivanje, da ometa dronove, da ih obara. Ovo poslednje je verovatno najteže u slučaju malih dronova poput Gavrana koji se skoro pa vertikalno obrušavaju na cilj.

Na prikazu naoružanja u Domu Garde na Topčideru zvaničnici Jugoimport - SDPR istakli da dron može da probije oklop debljine 140 milimetara.

Buduća verzija Gavrana, sa dometom od 150 kilometara će prema aktuelnim planovima ove kompanije biti opremljena klipnim motorom.

Jugoimpor-SDPR navodi da je Gavran je namenjen kako osmatranju tako i uništenju ciljeva "iza isturene linije zone borbenih dejstava", odnosno u dubini neprijateljske teritorije. Dron - kamikaza može dejstvovati po nepokretnim ali i pokretnim oklopljenim ciljevima, a iz Jugoimporta tvrde da je Gavran efektivan i u borbi protiv čamaca ali i drugih bespilotnih letelica.

Lanser se postavlja na kamion sa koga može biti ispaljeno 10 do 27 dronova u zavisnosti od tipa šasije. Gavran ima sklopiva krila koja se otvaraju u trenutku kada se dron lasnira.

Na internet prezentaciji Jugoimport SDPR reklamira se verzija drona dometa od 150 kilometara nazvana Gavran 145 koja je, po izjavama zvaničnika, još uvek u fazi ispitivanja. Jugoimport je ipak izneo projektovane karakteristike ovog drona, navodeći da će se isti imati maksimalnu brzinu od 150 km/h dok će moći da leti na visini i do 2.000 metara.

Težina bojeve glave iznosi do 13 kilograma. Može biti kombinovana termobarična i rasprskavajuća sa čeličnim kuglicama kalibra 130 mm ili 122 mm, protivoklopna - tandem kumulativna 145mm ili kombinovana kumulativna i rasprskavajuća sa čeličnim kuglicama.

Jugoimport navodi i izviđačku varijantu sa dvocilindričnim benzinskim boxer motorom snage 15 ks dometa čak 300 kilometara, autonomije leta do 3 časa koja je predpostavlja se namenjena za osmatranje bojišta i navođenje drugih dronova-kamikaza Gavran sa bojevim glavama.

Gavran yugoimport.com
Za lanser Gavrana predviđeno je 4x4 kamion FAP 2028 ili sličan, a ispaljuje se pomoću raketnog buster motora nakon čega nastavlja let sopstvenim motorom (električnim ili SUS) zavisno od varijante.

Zemaljska kontrolna stanica opremljena je sa tri upravljačke konzole za operatere i dvofaznom antenom dometa 200 km, a planirana je i "portabl" varijanta sa antenom dometa 50 km za upravljanje jednom letilicom.

Koncept dronova "samoubica" pokazao se kao veoma efikasan i ubojit na modernom bojnom polju, a svoju najskoriju demonstraciju imao je na ukrajinskom ratištu. Jedan od najkorišćenijih sistema na ovom frontu je ruski dron Lancet za koji se veruje da je "upisao" preko stotinu pogodaka.

Ovom kamikaza/dronu pripisuju se zasluge za uništenje desetine komada artiljerijskog naoružanja, tenkova, aviona pa čak i jednog S-300 protivvazduhoplovnog sistema .

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    17. februar 2024. | 15:05

    Razume precednik u vojnu opremu i naoružanje. Srećni smo i šta bi mi da nam ga bog nije poslao. Vojska sve snažnija, privreda sve jača, dug sve veći a zemlja sve. manja.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>