• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrajina tvrdi da je oborila dva ruska Suhoja Su-34 i jedan Su-35: Pojavili se i prvi dokazi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pojavila se i fotografija posade i vojnika ruskog helikoptera Mi-24 za koju se tvrdi da je nastala posle akcije traganja i spasavanja pilota oborenog Su-35

  • 0
Sukhoi/Suhoj Su-35 Foto: Shutterstock

Ukrajinske snage oborile su danas dva ruska lovca-bombardera Suhoj Su-34 i jedan Su-35 iznad istočne Ukrajine, objavio je komandant ukrajinskog vazduhoplovstva general-potpukovnik Nikola Oleščuk.

Jutros, 17. februara 2024. godine, u istočnom pravcu, jedinice Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine uništile su odjednom tri neprijateljska aviona: dva lovca-bombardera Su-34 i jedan lovac Su-35! Ništa nas neće zaustaviti! Hvala vam, ratnici! Zajedno - do pobede!, napisao je Oleščuk na platformi Telegram.

Nedugo zatim, obajvio je i da su presretnuta radio-komunikacija ruske akcije spašavanja pilota iz oborenih aviona:

Da podsetim da je Su-35S avion jednosed, Su-34 je dvosed. Prema radio-presretanju, jedan pilot je pronađen, ostale traže! Nešto se ovde ne uklapa, zar ne? Postoji atelitski sistem traganja i spasavanja - Kospas-Sarsat. U slučaju udesa obaveštava o lokaciji ličnih radio-predajnika pilota. Kao što vidite, sistem radi! Na fotografiji – proradila su čak četiri Kospas-Sarsata (tačke na mapi) – potražite 'braću' na ovim prostorima!, objavio je komandant ukrajinskog vazduhoplovstva uz mapu gde navodno registrovani signali

Sa druge strane, izvori bliski ruskim oružanim snagama tvrde da "su Su-34 su svi kod kuće i rade normalno. Nema gubitaka" ali dodaju da je "nejasno za Su-35".

Pojavila se i fotografija posade i vojnika ruskog helikoptera Mi-24 za koju se tvrdi da je nastala posle - očigledno uspešne - akcije traganja i spasavanja pilota oborenog Su-35

Jedan oboreni avion pao je u plizini sela Djakovo u Luganskoh oblasti

Ukrajiniski izvori prenose da su "ruski propagandni mediji" objavili da su snage Vazdušno-kosmičkih sila (VKS) 15. februara "postavile rekord" izbacivši u jednom danu navodno preko 250 vođenih avio-bombi (KAB).

Suhoj Su-34 (NATO naziv Fullback) je dvomotorni supersonični lovac-bombarder dvosed, nastao na samom prelaze iz "sovjetske" u "rusku" eru. Prvi put je poleteo 1990. godine, razvijen je iz Su-27 koji je inicijalno zamišljen kao čistokrvni lovački avion, ili frontovski lovac u sovjetskoj terminologiji

U Upotrebu VVS, odnosno danas VKS, ušao je 2014. godine i smatra se najmodernijom ruskim avionom za dejstva po zemaljskim ciljevima. Ideja je bila da zameni i lovac-bombarder Su-24 i znatno veći i teži bombarder Tu-22M3. Dva člana posade sede jedan pored drugog u  kabini koja je zaštićena oklopom.

Sukhoi/Suhoj Su-35 Foto: Shutterstock

Su-35 (NATO nazov Flanker-E) je višenamenski borbeni avion nastao razvojem Su-27. U početku je bio označen Su-27M i od prethodnika se razlikovao po kanardima i multifunkcionalni radar koji su mu višenamenske mogućnosti. Prototip je izveo svoj prvi let u junu 1988.

Su-35S, koji je navodno oborena juče iznad istočne Ukrajine, je najsavremenija varijanta i za nju proizvođač tvrdi da ima "sve osobine lovca pete generacije oslim stelt karakteristika". Rostec na svom zvaničnom sajtu za Su-35 u naslovu ima opis "ekstremno opasan".

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>