• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zapadni mediji: Putin šalje poruku letom u Tu-160 strateškom bombarderu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruta kojom je obavljen polusatni let Belog labuda proglašena vojnom tajnom. Vazduhoplovne snage Rusije do 2027. dobijaju deset modernizovanih letelica

  • 1

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin leteo je u četvrtak u modernizovanom strateškom bombarderu Tu-160M Beli labud, poznatom u NATO sistemu pod imenom Blackjack.

Tupoljev Tu-160M je avion promenljive geometrije krila, koji se prvi put pojavio na nebu još u vreme hladnog rata između tadašnjeg Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država u decembru 1981. a uveden je u naoružanje tadašnje Crvene armije u aprilu 1987. godine.

Modernizovana verzija ovog bombardera ima četvoročlanu posadu, prema nekim podacima može da nosi šest, a prema nekim čak 12 krstarećih projektila ili 12 nuklearnih glava kratkog dometa i može da pređe 12.000 kilometara bez dopune gorivom.

Raspon krila Blackjacka je 56 metara, dužina aviona je 54 metra, krstareća bzina mu je 960 kilometara na sat, dok je maksimalna brzina 2.220 kilometara na sat. Prvu verziju aviona pokreću četiri motora Kuznjecov NK-32.

Ruski lider koji će, prema navodima zapadnih medija, na izborima sledećeg meseca lako osvojiti novi šestogodišnji mandat, izveo je let od 30 minuta strateškim bombarderom uoči dvogodišnjice početka sukoba sa Ukrajinom, i nakon tajanstvene smrti opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Letom u avionu Tu-160M Putin se ruga zapadu, navodi britanski Mail Online, dok Bloomberg smatra da je let  nuklearnim bombarderom -najnovija Putinova demonstracija sile. U svom opširnom izveštaju o ovom letu, agencija Reuters smatra da lider Rusije šalje poruku Zapadu.

Državni ruski televizijski kanali prikazali su Putina kako izlazi iz aviona i hvali "mašinu" govoreći da je u pitanju pouzdan,i modernizovani avion, sa poboljšanim sistemom upravljanja i povećanim komforom za članove posade. koji bi mogao da bude prihvaćen od strane Ruskih vazduhoplovnih snaga, navodi Moscow Times.

"To je nova mašina. Mnogo toga u njoj je novo. Lakša je za upravljanje. Pouzdana je", rekao je Putin.

Prikazano je i poletanje Belog labuda sa piste Kazanskog vazduhoplovnog kombinata S. P. Gorbunov (Казанское авиационное производственное объединение имени С. П. Горбунова).

Ruta kojom je Putin leteo je proglašena vojnom tajnom, precizirao je portaprol Kremlja Dimitrij Peskov.

Hladnoratovski bombarder je po raspadu SSSR-a, ušao u "sukcesijsku masu": Od 28 serijski proizvedenih aviona, Ukrajini je pripala flota od čak 19 letelica. Naknadnim pregovorima, Rusija je otkupila 11 vazduhoplova, a preostale letelice su uništene.

Ovo nije prvi put da je Putin ušao u kabinu Tu-160. Prvi put leteo je u strateškom bombarderu tokom vojnih vežbi u okolini Moskve 2005. godine.

Na osnovu ugovora koji je 2018. potpisan između Zavoda u Kazanu i Kremljina, 10 modernizovanih Tupoljeva Tu-160M treba da budu isporučeni Ratnom vazduhoplovstvu Ruske Federacije (Военно-воздушные силы России) do 2027. godine, po ceni od 15 milijardi rublji (163 miliona dolara) za svaku letelicu.

Modernizovani Beli labud Tu-160M izvršio je prvi probni let u januaru 2022. godine, mesec dana pre početka sukoba sa Ukrajinom. Ruski izvori, koje prenose zapadni mediji, tvrde da je nova verzija 60% efikasnija od stare, sa značajnim unapređenjima u naoružanju, sistemima navigacije i avionike.

(Aero.rs)

.

Video: RV i PVO Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    23. februar 2024. | 08:48

    LETI ,LETI NAS LABUDE BELI!!! SLAVA PUTINU!! NATO POBEDITI NECE!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>