• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

CENTCOM: Avioni oborili pet dronova Huta u Crvenom moru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nije precizirano koji su avioni učestvovali u obaranju. U Mediteranu je trenutno nosač aviona CVN-69 USS Dvajt D Ajzenhauer na kome se nalaze višenamenski borbeni avioni F/-A-18E i F Super Hornet kao i detašman britanskih Eurofighter Typhoon FGR4 na Kipru

  • 0
USN F/A-18 Super Hornet Jemen U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Janae Chambers

Američke oružane snage saopštile su su njihovi avioni, uz asistenciju ratnog broda, oborili pet "ofanzivnih dronova u Crvenom moru koji su lansirani iz područja pod kontrolom jemenskih pobunjenika Huta".

Bespilotne letelice "predstavljale su neposrednu pretnju trgovačkim brodovima i američkoj mornarici i koalicionim brodovima u regionu", navodi se u današnjem saopštenju američke Centralne komande (Central Command - CENTCOM).

CVN-69 US Navy Photo
Huti, koji kontrolišu veći deo Jemena, počeli su 19. novembra sa napadima na komercijalne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu u znak protesta zbog izarelske vojne operacije u Gazi.

SAD i Velika Britanija su prošlog meseca počele da izvode napade na vojne položaje Huta u Jemenu da bi, kako su navele, "smanjile sposobnosti pobunjenika da napadaju trgovačke brodove na Crvenom moru".

Nije precizirano se koji su avioni učestvovali u obaranju. U Mediteranu je trenutno nosač aviona CVN-69 USS Dvajt D Ajzenhauer na kome se nalazi 3. palubni ving (Carrier Air Wing 3 - CVW-3) u čijem sastavu su između ostalih i višenamenski borbeni avioni F/-A-18E i F Super Hornet iz mornaričkih eskadrila VFA-105 Gunslingers, VFA-32 Fighting Swordsmen, VFA-82 Rampagers i VFA-131 Wildcats.

U bazi RAF Akrotri smešten je detašman britanskih višenamenskih borbenih aviona Eurofighter Typhoon FGR4.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>