• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Curela osetljiva dokumenta odbrambene industrije: Boeing plaća 51 milion dolara odštete

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od 2013. do 2020. bilo je 199 slučajeva neovlašćenog preuzimanja i transfera podataka u Boeingu i ispostavama kompanije širom sveta

  • 0

AH-64 Apache helikopter Foto: Shutterstock
Kompanija Boeing i Stejt department zaključili su vansudsko poravnanje u visini od 51 milion dolara zbog toga što su uposlenici kompanije neovlašćeno preuzimali dokumenta vezana za programe američke odbrambene industrije.

Čitave četiri godine, sve do 2017. zaposleni kompanije u Kini su u više navrata neovlašćeno preuzimali dokumenta i podatke koji se odnose na programe borbenih aviona F-18, F-15 i F-22, kao i AWACS vazduhoplov E-3 Sentry i jurišni helikopter AH-64 Apache.

Pored toga, između 2013. i 2018. bilo je neovlašćenih preuzimanja dokumentacije u Boeingu i partnerskim bazama u Australiji, Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Hong Kongu, Indiji, Italiji, Japanu, Keniji, Maroku, Rusiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Španiji, Tajlandu, Tajvanu, Ukrajini i Ujedinjenom Kraljevstvu.

„Administrativno poravnanje između Stejt departmenta i Boeinga […] odnosi se na Boeingov neovlašćeni izvoz i ponovni transfer tehničkih podataka zaposlenima i izvođačima iz inostranstva, kao i neovlašćeni izvoz odbrambenih artikala“, navodi u saopštenju Stejt departmenta.

Nagodbom je ukupno rešeno 199 slučajeva kršenja Zakona o kontroli izvoza oružja (Arms Export Control Act - AECA) i Pravilnika o međunarodnom prometu oružja (International Traffic in Arms Regulations - ITAR), koji, kako je ocenio zvanični Vašington, nisu bili klasifikovani kao poverljivi.

Boeing je preuzeo obavezu da će platiti kaznu od 51 milion dolara. Međutim, Stejt department je pristao da otpiše 24 miliona dolara ukoliko ta sredstva budu usmerena na jačanje programa usklađenosti bezbednosnih protokola kompanije.

"Nagodba pokazuje ulogu Stejt Departmenta u unapređenju nacionalne bezbednosti i spoljne politike Sjedinjenih Država kontrolisanjem izvoza odbrambenih artikala. Nagodba takođe naglašava važnost izvoza odbrambenih artikala samo na osnovu odgovarajućeg ovlašćenja Ministarstva", navodi se u saopštenju.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>