• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

NATO otvorio vazduhoplovnu bazu Kučova u Albaniji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na ceremoniji otvaranja baze, predsednik Albanije Bajram Begaj izjavio je da će ona služiti Severnoatlantskoj alijansi za operativne i taktičke namene

  • 0
NATO

U Albaniji je otvorena vazduhoplovna NATO baza, smeštena na 80 kilometara južno od Tirane, pokraj gradića Kučova, na pola puta između Elbasana i Valone. Radovi na sređivanju ove baze počeli su 2019, da bi bili obustavljeni zbog pandemije koronavirusa, a nastavljeni 2022.

Baza u čiju je rekonstrukciju i modernizaciju koju je Severnoatlantska alijansa uložila oko 50 miliona evra, a vlada u Tirani nešto više od pet miliona, izgrađena je pedesetih godina prošlog veka u u vreme Envera Hodže i na njoj su se nalazile jedinice logistike ratnog vazduhoplovstva Albanije (Forca Ajrore e Republikës së Shqipërisë).

U neredima 1997. godine koji su inicirani krahom piramidaljnim bankarskih šema, u bazu Kučova upala je rulja i devastirala je u priličnoj meri. Oštećenja su popravljena tek dve godine kasnije.

Kada je Albanija 2004. godine povukla iz upotrebe čak 80 zastarelih aviona, među njima MiG-15, MiG-17 i kineske Šenjang F-5 i F-7, oni su smešteni upravo na aeerodrom Kučova.

Na zvaničnom otvaranju obnovljene sada NATO baze, predsednik Albanije Bajram Begaj izjavio je da će ona "služiti Severnoatlantskoj alijansi za operativne i taktičke namene", prenosi Albanian post, a citira Tanjug.

Predsednik Begaj je ocenio da je otvaranje vazduhoplovne bazu Kučova "velika privilegija za Albaniju i jedna od najvećih investicija NATO" u toj zemlji.

"NATO baza simbolizuje most na kome se spajaju prošlost i sadašnjost. To je i simbol bezbednosti, a Albanija nije slučajno izabrana. To je neophodna i dobrodošla investicija jer ruska agresija na Ukrajinu i situacija na Bliskom istoku predstavljaju izazove", rekao je Begaj i istakao da je otvaranje NATO baze Kučova dokaz poverenja saveznika koji u Albaniji vide "dostojnog i posvećenog partnera".

Prema rečima albanskih zvaničnika, pored svoje vojne namene ova baza omogućiće pružanje pomoci susednim zemljama u borbi sa prirodnim katastrofama ili drugim nedaćama pa je zbog toga "važna ne samo za Albaniju, već i za ceo region"

Ceremoniju svečanog otvaranja baze Kučove obeležili su naleti američkih aviona F-16 i F-35, kao i dva Eurofighter Typhoona italijanskog vazduholovstva (Aeronautica Militare). Italijansko RV inače je, zajedno sa grčkim, zaduženo za zaštitu albanskog vazdušnog prostora.

Prikazana su i dva helikoptera Black Hawk koja su nedavno isporučena kao i let tek nabavljenog iz turske daljinski upravljanog vazduhoplova Bayraktar TB2.

Rekonstrukcija vazduhoplovne baze Kučova je deo bilateralnih dogovora koje su postigli albanski premijer Edi Rama i američki državni sekretar Entoni Bliken. On je potvrdio da će ova baza imati pomoć svih partnerskih zemalja u NATO za opremanje najnovijom tehnologijom.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>