• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prizori da se smrzneš: Aurora Borealis iznad Severnog mora snimljena sa britanskog nosača aviona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aurora Borealis, odnosno polarna svetlost, javlja se u regionima blizu Severnog pola. Reč je o prirodnom fenomenu koji nastaje usled sudara solarnih vetrova i magnetosfere Zemlje

  • 1

Posada britanskog nosača aviona HMS Princ od Velsa (Prince of Wales) svedočila je spektakularnom fenomenu iznad Severnog mora. Fantastični prizori Aurore Borealis obradovali su posadu borda koja je tek završila višednevne vojne vežbe.

HMS Princ od Velsa je bio angažovan u vojnoj vežbi Joint Warrior 24-1 od 24. februara do 4. mara na Severnom i Norveškom moru.

Na nosaču aviona nalazili su se vazduhoplovi britanske udarne grupe (UK Carrier Strike Group), odnosno Lockheed Martin F-35 Lightning II kao i nekoliko mornaričkih helikoptera.

Ono po čemu će ova vežba ostati upamćena nisu samo vojni manevri, taktičke radnje i uvežbavanje već nešto mnogo drugačije.

U noći 4. marta, prilikom završetka Joint Warrior 24-1, iznad nosača aviona pojavila se Aurora Borealis. Ovaj priordni fenomen obasjao je nebo spektrom zelenih i ljubičastih nijansi boje.

Ovaj vizuelni fenomen zabeležili su i fotografi Royan Navy koje je udarna grupa podelila i na svojim kanalima komunikacije na društvenim mrežama.

Aurora Borealis, odnosno polarna svetlost, javlja se u regionima blizu Severnog pola. Reč je o prirodnoj pojavi koji nastaje usled sudara solarnih vetrova i magnetosfere Zemlje. Na južnoj hemisferi se javlja sličan fenomen pod nazivom Aurora Australis.

Joint Warrior 24-1 deo je velike NATO vojne vežbe Steadfast Defender 2024 u kojoj učestvuje svih 31 članova saveza kao i Švedska. Smatra se jednom od najvećih vežbi još od vremena Hladnog rata, a u njoj učestvuje preko 80 vazduhoplova, 50 brodova, 1.100 borbenih vozila kao i 90.000 vojnika, piše The Aviationist.

HMS Princ od Velsa (Her Majesty Ship - HMS) jedan je od dva aktivna nosača aviona britanske kraljevske mornarice (Royal Navy) i pripada novoj klasi nosača. Pored HMS Princ od Velsa u upotrebi je i HMS Kraljica Elizabeta (Queen Elizabeth).

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сава

    7. mart 2024. | 11:36

    Без обзира на леп призор ваши маневри су злочиначки усмерени против Православних Руса,Срба и Муслиманског живља…Увлачите Европу у Рат!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>