• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najmoderniji F-16 Block 70 isporučeni prvom stranom kupcu: Viperi krenuli put Bahreina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlada u Manami 2018. postala je prva koja je potpisala ugovor sa vladom SAD i poručila 16 letelica ovog tipa po ceni od 1,12 milijardi dolara

  • 0
F-16V Lockheed Martin

Proizvođač višenamenskih borbenih aviona F-16 Fighting Falcon, Lockheed Martin, isporučio je Bahreinu prva tri vazduhoplova F-16 blok 70, javljaju zapadni mediji. Avioni su juče napustili proizvodni pogon Lockheed Martina u Grinvilu u Južnoj Karolini.

Da se ne zbunite: iako je zvaničan naziv F-16 od prvog dana bio Fighting Falcon (engl. borbeni soko) jednako je poznad pod nadimkom Viper (otrovnica), pogotovu za najmodernije varijante F-16V, odnosno Block 70/72.

F-16 Lockheed Martin
Bahrein je 2018. postao prva zemlja koja je potpisala ugovor sa vladom SAD i poručila 16 letelica najmodernije varijante po ceni od 1,12 milijardi dolara. Američka kompanija do danas je završila pet aviona, dok je još 11 u različitoj fazi sklapanja i testiranja.

Dva vazduhoplova nalaze se u bazi Američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF) Edvards u Kaliforniji, gde se u 416. eskadrili za ispitno letenje USAF-a vrše probni letovi. U ovoj bazi testirani su i vazduhoplovi koji su poslati u Bahrein, navodi portal Janes.

Ovi avioni biće bazirani u sastavu 16. taktičke borbene eskadrile u avijacijskoj bazi Šeik Isa u južnom Bahreinu, na obali Persijskog zaliva.

Lockheed Martin ima porudžbine za 133 aviona F-16 blok 70 iz šest zemalja, uključujući i Bugarsku, Slovačku i Tursku. Ove godine kompanija predviđa da će iz njenih proizvodnih pogona biti isporučeno između 19 i 21 aviona kupcima u svetu.

Prema dugoročnim projekcijama, američki proizvođač očekuje do 300 dodatnih porudžbina aviona ovog tipa iz zemalja širom sveta, navodi Aeromag.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>