• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napad dronom u Moldaviji: Uništen Mi-8 nepriznate republike Pridnjestrovlje, helikopter potpuno izgoreo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Separatističke snage raspolažu sa svega dva Mil Mi-8 koji navodno nisu operativni zbog nedostatka rezervnih delova.

  • 0

Helikopter Mil Mi-8 uništen je na aerodromu u blizini Tiraspolja, a predpostavlja se da je napad izvršen dronom. Letelicu su koristile snage nepriznate republike Pridnjestrovlje na teritoriji Moldavije zbog čega su se ponovo povećale tenzije u ovoj zemlji.

Vazduhoplov je navodno uništen u nedelju 17. marta na aerodromu Tiraspolj, a na video snimku objavljenom na društvenim mrežama jasno se vidi kako se napoznati objekat prilazi velikom brzinom i u obrušavanju parkiranom helikopteru i udara u ili neposredno pored njega, prenosi Aero Time. U trenutku udara dolazi do eksplozije u kabini letelice, a ona prema objavljenim snimcima u potpunosti izgorela u požaru koji je usledio.

Sumnja se da je helikopter uništen dronom-kamikazom mada je takve tvrdnje nemoguće sa sigurnošću potvrditi. Ovakva vrsta naoružanja do sada se učestalo koristila na ratištu u Ukrajini.

Mil Mi-8 je prema pisanju medija bio korišćen od strane oružanih snaga Pridnjestrovske Moldavse Republike - teritorije koja se otcepila od Republike Moldavije ali čiju nezavisnost svet ne priznaje. OSINTdefender prenosi da se smatra da je dron stigao iz pravca Odese u Ukrajini.

Prema pisanju portala Revista 22 iz 2022. godine, separatističke snage raspolažu sa svega dva Mil Mi-8 koji navodno nisu operativni zbog nedostatka rezervnih delova.

Moldavski zvaničnici su izjavili da njihova zemlja nije umešana u akciju uništenja helikoptera i ovaj akt smatra provokacijom. Oni su takođe poručili da je letelica već dugo vremena bila prizemljena i van upotrebe.

Tenzije između Moldavije i Rusije, koja de facto podržava vladu otcepljene teritorije, eskalirale su u poslednjih nekoliko nedelja. Moldavija optužuje Rusiju da planira destabilizaciju u trenutku kada se vode pregovori o potencijalnom prijemu zemlje u Evropsku uniju.

Moldavija i Pridnjestrovlje vodili su dvogodišnji rat nakon raspada SSSR-a. Uprkos pokušaju Kišinjeva da zadrži kontrolu nad teritorijama koje su se nalazile u sastavu Moldavske Sovjetske Socijalističe Republike, separatisti su ipak uspeli da preuzmu oblasti sa leve strane reke Dnjestar.

(Aero.rs)

Video: Pripadnici srpskog RViPVO u humanitarnoj akciji iznad Slovenije: Ekskluzivan video snimak

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>