• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zveckanje oružjem na kineski način: 26 vojnih aviona Pekinga nad Tajvanom u jednom danu

Vreme čitanja: oko 1 min.

U odvojenom incidentu koji se odigrao dva dana pre tajvanskog, kineski avioni narušili i vazdušni prostor Japana

  • 0
Y-9 Kina Foto: Wikipedia/中華民國國防部

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u vazdušnom prostoru te zemlje registrovano čak 26 vojnih aviona Kineske narodno-oslobodilačke armije.

Od 26 registrovanih aviona, čak 18 je prešlo preko Tajvanskog moreuza i nastavilo da leti ka severoj, jugozapadnoj i istočnoj zoni vazduhoplovne identifikacione odbrambene zone.

Tokom ove operacije, Kineska narodna armija je izvela združenu vežbu patrole borbene gotovosti sa 10 brodova koji su pripadali mornarici Kineske narodno-oslobodilačke armije, piše portal Aerotime.

Ovaj incident, koji se odigrao u četvrtak, 14. marta izazvao je reakciju Tajvana koji je, kako se navodi u saopštenju tamošnjeg ministarstva odbrane, "podigao borbene avione, uzbunio mornaricu i pripremio raketne položaje na obali da reaguju na adekvatan način".

Dva dana pre incidenta, Japansko ministarstvo odbrane prijavilo je da je kineski avion za prikupljanje obaveštajnih podataka Y-9, bombarder H-6 i barem jedan dron poleteo iz pravca istočnog Kineskog mora, prošao pored ostrva Sakišima, Mijakojima i Taipinga u prefekturi Okinava.

Zvanični Tokio saopštio je da su borbeni avioni iz sastava japanske avijacijskih samoodbrambenih snaga podignuti zbog ovog incidenta. Precizirano je da se radi o vazduhoplovima Mitsubishi F-15J, iz devetog Vinga jugozapadnih avionskih odbrambenih snaga, licencno proizvedenim avionima tipa McDonnell Douglas F-15 Eagle.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>