• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuski radari razmešteni u Rumuniji i Moldaviji: Oči i uši južnog krila NATO

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuska je dodala još jedan radar GM200 u Rumuniju, na poligonu Kapu Midija u blizini Kostance

  • 1

Francuske Vazduhoplovno-kosmičke snage (Armée de l’Air et de l’Espace) nedavno su instalirale osmatračke radare Thales GM200 duž južnog krila NATO, pružajući podršku saveznicima u toj oblasti.

Trenutno, dva takva radara aktivna su u Rumuniji, dok se jedan nalazi u Moldaviji, s planom da se tokom godine postavi još jedan radar.

Nedavno, Francuska je dodala još jedan GM200 u Rumuniju, postavljajući ga na poligonu Kapu Midija u blizini rumunskog grada Konstanca.

Ranije je već prebačen u Rumuniju jedan radar GM200. Oba su integrisana u NATO sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane, navodi francusko ministarstvo odbrane a prenosi Balkanska bezbednosna mreža.

Francuska još od 2022. godine održava snažan intervidovski kontigent u Rumuniji, koji uključuje elemente iz Belgije i Holandije, kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine.

Na poligonu Kapu Midija nalazi se baterija raketnog sistema PVO SAMP/T Mamba, namenjena za odbranu od avijacije, dronova, krstarećih raketa i taktičkih balističkih raketa na udaljenostima do 100 km. Sistem može gađati ciljeve na visinama nižim od 3.000 m na udaljenostima do 50 km, koristeći lansirna oruđa na terenskim vozilima 8x8. Ova baterija koristi radare GM200 dometa do 250 km za osmatranje vazdušnog prostora.

Ovi radari obezbeđuju stalno osmatranje vazdušnog prostora i podržavaju borbeno dežurstvo raketnog sistema Mamba u okviru PVO južnog krila NATO saveza.

Uz radare i rakete, u Rumuniji se redovno rotiraju detašmani lovačke avijacije NATO kao dodatna podrška rumunskom vazduhoplovstvu, koje koristi F-16 i raketne sisteme PVO Patriot i Hawk.

(Balkanska bezbednosna mreža/Aero.rs)

Video: Sletanje i poletanje aviona Boeing 707 izraelskog vazduhoplovstva: Re'em u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. mart 2024. | 07:53

    RAMSTAJN SE GASI ALI ZATO RUMUNIJA POSTAJE NAJVECA NATO BAZA U EVROPI I RAK RANA BALKANA SA NAJVECIM BROJEM NUKLEARNIH BOJEVIH GLAVA !!!! APOKALIPSA !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>