• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kineska armija dobija snažno pojačanje iz vazduha: Prve fotografije jurišnog helikoptera poslednje generacije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ova letelica imala bi zadatak da na nižim visinama prodre duboko u teritoriju noseći pripadnike specijalnih jedinica kako bi dezorijentisala odbrambene snage Tajvana

  • 0
Z21 Foto: Chinese Military Aviation

Ratno vazduhoplovstvo kineske narodno-oslobodilačke armije dobiće još jedan jurišni helikopter. Prema najnovijim nezvaničnim fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama, radi se o teškom jurišnom vazduhoplovu koji je u "velikoj meri sličan konceptu američkog AH-64 Apache helikoptera", navodi portal War Zone.

Prvi podaci govore da se radi o letelici koja je razvijena iz višenamenskog transportnog helikoptera Z-20. Novom mašinom kineska narodno-oslobodilačka armija - prema procenama koje navodi War Zone - želi da brzo razvije i uvede u upotrebu robusniju verziju letelice kojom trenutno raspolaže.

Izvori na koje se poziva ovaj portal tvrde da su u razvoj helikoptera uključeni najveći faktori kineske namenske proizvodnje: Harbin (zaslužan za razvoj Z-20), Changhe (proizvođač Z-10), kao i 602. Razvojni Institut koji je vodio glavnu reč prilikom dizajniranja srednjeg helikoptera Z-10.

Prema mišljenju novinara sa portala Eurasian Times, helikopter je kada se gledaju fotografije nastale odozdo - veoma sličan srednjem helikopteru Z-10, koji je okosnica kineskih helikopterskih snaga.

Objavljivanje ovih fotografija na sajtu Weibo (vodećoj kineskoj društvenoj mreži) podiže i pitanje kakva je sudbina planova koje je Kina imala u prethodnom periodu - da nabavi letelice Kamov Ka-52K Aligator ruske proizvodnje, koje se masovno koriste u sukobu između Ukrajine i Ruske Federacije.

Kineski eksperti su, smatraju novinari Eurasian Timesa, bliži odluci da crpu inspiraciju iz rezultata i mana ruskog Ka-52, koji je prema zapadnim izvorima, na početku rata "masovno obaran" (izgubljeno je oko 40 vazduhoplova u prvoj fazi rata), ali je i zaslužan za neuspeh ukrajinske oklopne kontraofanzive sredinom 2023.

Stručnjak za kinesku vojnu avijaciju i autor nekoliko knjiga sa ovom tematikom Andreas Rupreht objavio je na svom nalogu na društvenoj mreži X više fotografija novog kineskog helikoptera uz konstataciju da ga - ukoliko su slike verodostojne - letelica "veoma podseća na Z-10 ili čak na američki AH-64."

Na osnovu informacija koje kruže po specijalizovanim medijima, razvoj ovog tipa helikoptera ubrzan je pre svega zbog moguće invazije kineskih snaga na Tajvan. Teška borbena letelica imala bi zadatak da na nižim visinama prodre duboko u teritoriju noseći pripadnike specijalnih jedinica kako bi "dezorijentisala odbrambene snage Tajvana i sprečila dolazak pojačanja i razvoj eventualnog kontranapada protiv kineskih snaga", navodi Eurasian Times.

Iako je razvoj Z-21 u ovom trenutku velika nepoznanica, može se pretpostaviti da je već u fazi probnih letova prototipa i da će uskoro ući u fazu ograničene serijske proizvodnje. Bez obzira na sve, činjenica je da je odnos snaga u slučaju invazije Kine na Tajvan apsolutno na strani premoći Pekinga.

"Dizajnerske pozajmice" u razvoju najnovijeg helikoptera mogle bi ubrzati čitav program i smanjiti rizik u razvojnom postupku, smatra War Zone. Prema njihovim izvorima, Z-21 trebalo bi da uđe u naoružanje za dve do tri godine.

Korišćenje komponenti poznatog dizajna nije kineski izum, navodi War Zone: slični postupak primenila je američka namenska industrija prilikom razvoja AH-1 Kobre, ali i prilikom razvoja legendarnog helikoptera Black Hawk koji je zasnovan na nikad realizovanom konceptu S-71. I ruski Mi-24 zasnovan je na rešenjima helikoptera Mi-8 i Mi-14.

(Aero.rs)

Video: Airbus Helicopters H145M RViPVO Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>