• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bespilotna letelica budućnosti postaje još ubojitija: XQ-58 Valkyrie leteće sama ili zajedno sa avionima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kratos je potvrdio da je trenutno u razvoju ili proizvodnji pet varijatni XQ-58 Valkyrie

  • 0

Američka kompanija Kratos nastavlja razvoj XQ-58 proizvodnjom novih varijanti ove ubojite bespilotne letelice. Nove iteracije Valkyrie navodno su mogo "sposobnije", a moguće i jeftinije od prvobitne verzije vazduhoplova.

Od prvog leta XQ-58 Valkyrie prošlo je punih pet godina i čini se da razvoj bespilotne letelice sa stealth sposobnostima za sada ide u dobrom pravcu. To potvrđuje i činjenica da je Kratos, kompanija zadužena za razvoj ovog vazduhoplova, saopštila da je trenutno u procesu proizvodnje ili istraživanja nekoliko različitih verzija XQ-58.

Kratos je potvrdio da je trenutno u razvoju ili proizvodnji pet varijatni XQ-58 Valkyrie, preneo je The War Zone. Nakon Increment 0 faze koja se odnosi na prvu iteraciju bespilotnog drona premijerno prikazanog 2019. godine, razvijena je druga generacija Increment 1 koja obuhvata verzije A, B, C i D.

Generalni dirketor Kratosa Erik DeMarko je izjavio kako su letelice sa oznakom C i D "znatno sposobnije" nego njihovi prethodnici. Mada nije do kraja jasno o kakvim se unapređenjima radi, može se pretpostaviti da je reč o boljim letnim karakteristikama i naoružanju.

Proizvođač od 2020. godine na svom sajtu navodi da XQ-58A može da leti brzinom od 0,72 maha kao i da se kreće na visini od 45.000 stopa, odnosno 13,7 kilometara. Maksimalna težina letelice prilikom lansiranja je oko 2,7 tona. The War Zone piše da je Kratos u novembru 2022. godine objavio da je ono što je dron Valkyrie Block 2 uspeo da leti dalje i više, kao i sa većom ukupnom težinom.

Pored poboljšanja performanski i naoružanja, Kratos takođe navodno radi i na smanjenju troškova proizvodnje letelica kako bi vazduhoplov bio konkurentniji na tenderima američkih oružanih snaga.

XQ-58 Valkyrie je besposadni vazduhoplov namenjen prvenstveno uništavanju ciljeva na zemlji. Reč je o daljinski navođenoj letelici sa malim radarskim odrazom koja može da leti u formaciji sa borbenim avionima ali i drugim bespilotnim vazduhoplovima u takozvanom "roju" dronova.

Valkyrie je razvijen sa ciljem da se američkom ratnom vazduhoplovstvu (United States Air Force - USAF) ponudi jeftinija alternativa kompleksnim i skupim borbenim sistemima. XQ-58 se lansira sa specijalne sklopive rampe i ne zahteva aerodromsku infrastrukturu. Prizemljenje vazduhoplova vrši se uz pomoć specijalnih padobrana.

Za novi bespilotni dron zainteresovani su kako USAF tako i Korpus marinaca (United States Marine Corps - USMC) koji sprovode testiranja sa XQ-58.

(Aero.rs)

Video: Najbolji momenti gašenja požara helikopterom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>