• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Francuski borbeni avioni Rafale u Rumuniji: Dogfajt sa rumunskim i turskim F-16 na istočnom krilu NATO

Vreme čitanja: oko 2 min.

Detaširanje snaga Armée de l'Air et de l'Aspace obavlja u skladu sa tzv. konceptom MORANE, koji za cilj ima minimalnu logistiku i raspoređivanje što bliže zonama borbenih dejstava

  • 0
Francusko-Rumunska vežba Armée de l'Air et de l'Espace

Avioni Rafale francuskih vazduhoplovno-kosmičkih snaga (Armée de l'Air et de l'Aspace) učestvovali su zajedno sa avionima F-16 ratnih vazduhopovstava Turske (Türk Hava Kuvvetleri) i zemlje domaćina - Rumunije (Forțele Aeriene Române), na uvežbavanju zajedničkih letačkih misija.

Tri Rafale koji su 4. marta poleteli iz 118. vazduhoplovne baze Mon d Marsan u Francuskoj u Rumuniju, sleteli su u 86. avijacijsku bazu Potpukovnik-pilot Georgi Moćorita, gde su bili do 9. marta.

Tu su se pridružili detašmanu Türk Hava Kuvvetleri koji je sa 80 pripadnika i 4 aviona F-16 od decembra do poslednje nedelje marta bio u misiji 

Francusko-Rumunska vežba Armée de l'Air et de l'Espace
U tom periodu, francuski višenamenski borbeni vazduholovi obavili su 12 letova ukupnog trajanja od 30 sati.

Uz tri francuska lovca u Rumuniju je došlo 33 pripadnika vazduhoplovno-kosmičkih snaga (pratećeg osoblja) avionom Airbus A400M.

Tokom pet dana uvežbavanja dejstava, francuski piloti učestvovali su u zadacima koji su uključivali belgijske, rumunske i francuske vazduhoplovne oficire za navođenje (JTAC - Joint Terminal Attack Controller).

Rafale avioni su učestvovali u uvežbavanju bliske manevarske borbe (dogfight) i dejstva izvan vizuelnog dometa zajedno sa rumunskim lovcima F-16.

"Osim jačanja interoperabilnosti sa rumunskim vaduhoplovnim snagama, prisustvo francuskih Rafala u regionu doprinosi jačanju defanzivnog i odvraćajućeg stava NATO u podršci misiji Air Shielding", objasnilo je Francusko Ministarstvo oružanih snaga.

Ove vežbe, odnosno detaširanje snaga Armée de l'Air et de l'Aspace obavlja u skladu sa tzv. konceptom MORANE, koji za cilj ima minimalnu logistiku i raspoređivanje što bliže zonama borbenih dejstava. Ova doktrina omogućava da unapređenje operativne efikasnosti i brzinu reagovanja.

Francusko-Rumunska vežba Armée de l'Air et de l'Espace
Vežbe poput pove sredovno se održavaju od implementacije NATO misije Air Shielding.

Kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu u februaru 2022, Francuska je pokrenula misiju Aigle (Orao) u maju 2022. godine slanjem 500 vojnika u bazu u Konstanci na obali Crnog mora u Rumuniji.

Takođe, francuske vazduhoplovno-kosmičke snage su rasporedile sistem protivvazduhoplovne odbrane SAMP/T (poznat i kao MAMBA) radi zaštite NATO snaga koje obavljaju operacije u tom području.

(Aero.rs)

Video: RV i PVO Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>