• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Eurofighter EK: Airbus sa švedskim Saabom razvija nasledika čuvenog Tornado ECR aviona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Saab će modularnu elektronsku borbenu opremu Arexis integrisati na 15 nemačkih aviona Eurofighter EC koji će zameniti vazduhoplove Tornado ECR

  • 0
Eurofighter EK Airbus

Airbus je pristao na trogodišnji ugovor sa švedskim proizvođačem Saab kako bi švedska kompanija poznata po avionima Draken, Viggen i Gripen, integrisala svoj modularni paket elektronske borbenu opremu Arexis na nemačke avione Eurofighter EK (Elektronischer Kampf).

Do narudžbine ovog sistema došlo je nakon što je Nemačka izabrala Arexis u junu 2023. Vrednost ugovora nije saopštena.

Ukupno će 15 Eurofighter EC aviona biti opremljeno senzorskim paketima zajedno sa drugim  EW (electronic warfare - elektronsko ratovanje) rešenjima proizvođača.

Novi avioni treba da zamene nemačke avione Tornado ECR (Electronic Combat and Reconnaissance - elektronska borba i izviđanje), koji će biti povučeni do 2030. godine, piše portal Breaking Defense.

Saab je takođe napomenuo da će Arexis sadržati "platformu za veštačku inteligenciju" koju obezbeđuje partner Helsing, evropska AI odbrambena startap kompanija.

U novembru 2023, Airbus je rekao da AI rešenje izabrano za Eurofighter EC avione, "omogućava analizu radarskih podataka na samom avionu i brzo određivanje preciznih mera zaštite."

Prvobitno razvijen za integraciju na lovačke avione Saab Gripen E/F, Arexis se reklamira kao "nevidljivi krilati pratilac" i sistem "koji koristi pametan softver i visokotehnološke modularne komponente sa malim uticajem na testiranu i dokazanu arhitekturu."

Nemački Eurofighter EK avioni takođe će biti naoružani raketama AGM-88E2 (Advanced Anti-Radiation Guided Missiles - AARGM) koje proizvodi Northrop Grumman, naslednika poznate rakete AGM-88 HARM.

Kombinacija AARGM i Arexisa omogućava avionima "da detektuju, lociraju i onesposobe protivavionske radare", navodi Airbus.

Najnovija varijanta AGM-88 koristi se već na avionima F/A-18C/D Hornet, FA-18E/F Super Hornet i EA-18G Growler. Jedan od zadataka rakete je i da otkrije i napadne "pokretne mete vazdušne odbrane".

(Aero.rs)

Video: Povratak supersoničnih putovanja: XB-1 otvara put ka brzinama kakve nismo imali od Konkorda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>