• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle podizanja dežurnih lovačkih aviona Vojske Srbije: Javnost u BiH pita ko čuva nebo ove države

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na osnovu Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, nije uopšte ni predviđeno da BiH ima borbenu avijaciju

  • 3
JTAC USAF BiH @USEmbassySJJ / US Embassy BiH / X

Pitanje nadzora, odnosno kontrole i zaštite neba nad Bosnom i Hercegovinom, nametnulo se u javnosti ove nekadašnje jugoslovenske republike posle "podizanja" dežurne pare aviona MiG-29 RV i PVO Vojske Srbije prošle subote, kada je primećen nepoznati objekat u vazdušnom prosturu iznad Valjeva, nedaleko od granice sa BiH, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Bosna i Hercegovina nema nijedan borbeni avion niti helikopter, ali to ne znači da je njeno nebo bez nadzora, ističu stručnjaci.

Ðuro Kozar, vojno-politički analitičar, ističe da BiH nema borbenu avijaciju, odnosno da oružane snage ove države nemaju "borbene aviona i jurišnie helikoptera i u njoj su samo transportni helikopteri", prenosi Tanjug

"Nama nebo štiti NATO. Državama koje nemaju svoju borbeni avijaciju druge zemlje štite vazdušni prostor. Najbliže članice NATO-a su nam Hrvatska, koja ima borbenu avijaciju, potom Mađarska, Italija, sve je to blizu BiH. Tu nema nikakvih problema", rekao je Kozar za Nezavisne.

JTAC USAF BiH @USEmbassySJJ / US Embassy BiH / X
Na osnovu Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, nije uopšte ni predviđeno da BiH ima borbenu avijaciju.

"Nema ni Crna Gora borbenu avijaciju. Njima Italija štiti vazdušni prostor. BiH, dakle, nema borbenih aviona niti je predviđeno da ih ima. Mi imamo samo transportne helikoptere, koji naravno mogu biti naoružani u slučaju potrebe. U svakom slučaju, to nisu borbena zračna sredstva. Dok su ovde NATO štab i EUFOR, naše nebo je zaštićeno. Niko se ne bi usudio da ugrozi NATO štab, koji je u Sarajevu. Iz NATO štaba bi odmah javili da se dignu borbeni avioni iz drugih zemalja", istakao je Kozar.

Na pitanje da li BiH ima svoje ispravne avione koje bi podigla u slučajevima kao što je onaj koji je pre nekoliko dana zabeležen u Srbiji, iz Ministarstva odbrane BiH do zaključenja jučerašnjeg broja banjalučkog dnevnika odgovor nije dobijen, prenosi Tanjug.

Pojedinim medijima je prema izvorima Nezavisnih novina potvrđeno da BiH nije u stanju da odbrani svoj vazdušni prostor u slučaju napada iz vazduha, te da je razlog taj što ima staru i dotrajalu opremu, ali, ukoliko se hipotetički napad desi, NATO, odnosno EUFOR, ima mandat da preuzme kontrolu nad vazdušnim prostorom iznad BiH.

Aeronautica Militare Italiana 100 anni Aeronautica Militare
Od država nastalih na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, samo Srbija i Hrvatska imaju sposobnost samostalne kontrole i obezbeđivanja svog vazdušnog prostora. Za nebo iznad Slovenije zadužene su italijansko i mađarsko vazduhoplovstvo, dok kontrolu vazdušnog prostora Crne Gore na smenu obavljaju italijanski i grčki avioni, kao i iznad Albanije. Presretanje potencijalnih pretnji iznad Severne Makedonije posao je grčkih aviona.

(Aero.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Whisper

    4. april 2024. | 08:52

    Tako su I Hrvati mislili dok im se nije srusio dron u sred Zagreba.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>