• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čime je napadnuta Rusija 1200 km od granice: Avion pretvoren u kamikazu, gađana fabrika dronova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na snimku koji je nastao u trenutku udara se vidi mali avion, odnosno ultralaka letilica kako prilazi objektu i udara u njega a zatim sledi eksplozija

  • 1

Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine objavila je juče da su ukrajinske snage u napadu dronovima uništile proizvodni pogon u ruskoj republici Tatarstan u kojem se sklapaju dronovi za ruske snage.

"Napadnuta je fabrika za sklapanje dronova kamikaza Šahed. Rusi ih označavaju kao Geranijum-2", rekao je pripadnik obaveštajnih službi za Ukrinform.

Dronovi su napali i rafineriju nafte Taneco u Nižnjekamsu. Udar drona izazvao je požar, koji je ugašen posle 20 minuta, javlaju ruski Telegram kanali.

Pres služba prvog čoveka Tatarstana Rustama Minihanova saopštila je da u tom napadu niko nije povređen i da tehnološki proces preduzeća nije narušen, prenosi TASS. U drugom napadu na zgradu studentskog doma u specijalnoj ekonomskoj zoni Alabuga povređeno je sedam studenata obrazovnog centra Alabuga politeh. Oni su zadobili lakše ili umerene povrede, a troje od njih je hospitalizovano, navodi agencija, a prenosi Tanjug.

Na snimku koji je nastao u trenutku udara se vidi mali avion, odnosno ultralaka letilica kako prilazi objektu i udara u njega a zatim sledi eksplozija.

Prema ruskim navodima, najverovatnije je u pitanju ultralaki sportski vazduhoplov A-22 proizvođača Aeroprakt koji je očigledno pretvoren u dron-kamikazu.

Aeroprakt A-22 Foxbat je ukrajinski ultralaki dvosedi avion sa dvosedima, koji je dizajnirao Jurij Jakovljev, a proizvodi ga Aeroprakt. Na različitim tržištima plasiran je pod nazivima Valor i Vision. Isporučujes se gotov ili i kao komoplet delova, koji se sklapa za oko 500 radnih časova. Maksimalna poletna masa je 450 kg, dolet oko 1100 km a brzina do 170 kilometara na čas.

Ruski izvori, komentarišući napad, navode potrebu formiranja "mobilnih protivvazduhoplovnih i jedinica koje pokrivaju najvažnije strateške objekte odbrambene industrije".

"Svi su se složno smejali smejali naporima ukrajinskih oružanih snaga da stvore kamikaze koje mogu samo da razbiju staklo na moskovskim neboderima. Sada njihovi dronovi skoro svakodnevno udaraju u rafinerije nafte, pa čak i ciljaju na ključna odbrambena preduzeća, a oni su ti koji odlučuju o pravilima igre", navodi Telegram kanal Военный Осведомитель (vojni doušnik) koji prati preko 600.000 korisnika.

(Aero.rs)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>