• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oron, najnoviji leteći špijun sa Davidovom zvezdom: Letelica opremljena naprednim senzorima i AI algoritmima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna od prednosti Orona nad avionima prethodnih generacija jeste i domet njegovih radara i sezora koji mogu da prikupljaju podatke o veoma udaljenim ciljevima na zemlji

  • 1

Izraelsko ratno vazduhoplovstvo (Israeli Air Force - IAF) uvelo je u upotrebu novi osmatrački avion Oron. Reč je o letelici sa naprednim senzorima i algoritmima veštačke inteligencije koji je već korišćen u borbi protiv Hamasa.

Novi avion IAF navodno je akumulirao stotine sati naleta i izvršio veliki broj misija osmatranja. Svoju prvu borbenu upotrebu Oron je imao u operaciji Gvozdeni mačevi (Operation Iron Swords), vojnoj kampanji izraelskih oružanih snaga u pojasu Gaze usmerenoj protiv boraca Hamasa, preneo je Aero Time.

Oron je razvijen na platformi Gulfstream G550 poslovnog aviona. Opremljen je naprednim senzorima i radarom koji mogu da prikupljaju važne obaveštajne podatke sa zemlje.

Za obradu velike količin informacija Oron koristi algoritme veštačke inteligencije koji se potom šalju drugim jedinicama oružanih snaga.

Ministarstvo odbrane Izraela navodi da je Oron značajan zbog sposobnosti izvršavanja širokog spektra obaveštajnih zadataka u jednom naletu i slanja podataka u realnom vremenu. Još jedna od prednosti Orona nad avionima prethodnih generacija jeste i domet njegovih radara i sezora koji mogu da prikupljaju podatke o veoma udaljenim ciljevima na zemlji.

Avion je plod saradnje Departmana za odbrambena istraživanja i razvoj (Department of Defense Research and Development), ratnog vazduhoplovstva, Izraelskog obaveštajnog korpusa, mornarice i firme Elta.

Letelica se nalazi u sastavu 122. eskadrile koja već koristi Eitam i Shavit avione, takođe napredne i sofisticirane vazduhoplovne platforme specijalne namene, prenosi Israel Defense.

(Aero.rs)

Video: Proslava 57 godina helikopterske jedinice MUP-a

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>