• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD sankcionišu kompanije koje imaju veze sa izradom dronova za Ruse i Hute

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo trgovine SAD dodalo je na "crnu listu" kompanije iz Rusije i Kine, što znači da će biti neophodne licence dobavljačima ukoliko bi želeli da im isporučuju robu i tehnologiju

  • 1
Shahed-136 dron Shutterstock

Sjedinjene Američke Države ograničile su trgovinu sa pet kompanija uz obazloženje da pomažu u proizvodnji i nabavci dronova koje upotrebljavaju Rusija u Ukrajini, kao i Huti za napade na brodove na Crvenom moru.

Ministarstvo trgovine SAD dodalo je na "crnu listu" kompanije iz Rusije i Kine, što znači da će biti neophodne licence dobavljačima ukoliko bi želeli da im isporučuju robu i tehnologiju, preneo je Rojters.

Agencija navodi da se na tom spisku našlo kinesko preduzeće "Jiangxi Xintuo Enterprise", zbog podrške ruskoj vojsci kroz nabavku, razvoj i širenje ruskih dronova.

Takođe je i kineski "Shenzhen Jiasibo Technology" uvršten na listu kao deo mreže koja nabavlja komponente za vazduhoplovstvo, uključujući aplikacije za bespilotne letelice, za iransku avionsku kompaniju, navodi se u saopštenju.

Shahed-136 dron Foto: Shutterstock

Američki Federalni registar navodi da svi oni imaju veze sa "izradom komponenti za proizvodnju bespilotnih letelica serije ’Šahed’, koje je Iran koristio za napad na tankere na Bliskom istoku, kao i Rusija u Ukrajini".

SAD dodaje kompanije na "crnu listu" entiteta kada ih Vašington smatra pretnjom po nacionalnu bezbednost ili spoljnu politiku, ističe Rojters.

Agencija napominje da je Rusija poslednjih nedelja intenzivirala udare dronovima i raketama na ukrajinske energetske objekte, dok jemenski Huti, koje podržava Iran, napadaju brodove, uključujući tankere za prevoz nafte, što je poremetilo transport kroz Crveno more.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    27. april 2024. | 17:06

    Pa neka kinezi sankcionišu američke firme koje proivode oružje za Ukrajinu. Oni su aktivni učesnici u ratu sa Rusijom, tim sadističkim angloameričkim degenericimy se mora stati na put već jednom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>