• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vatreno krštenje SM-3: Da li je upotrebljeno oružje koje presreće balističke rakete u kosmosu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Balističke rakete osmišljene su da lete van domašaja većine protivvazduhoplovnih sistema, na granici kosmosa i atmosfere, zbog čega je SM-3 jedan od retkih koji može da se suprotstavi ovakvoj vrsti pretnje.

  • 0

Iranski dronovi i krstareće rakete napali su Izrael u noći između 13. i 14. aprila kao odmazdu za raketiranje iranske ambasade u Damasku, napad za koji zvanični teheran optužuje Izrael.

Izraelske i savezničke snage tvrde su uspele da presretnu gotovo sve ciljeve u vazduhu, a u odbrani su učestvovale i SAD koje su prema nekim izvorima prvi put upotrebile SM-3 presretače krstarećih raketa.

USN razarač USS Carney je u noći između subote i nedelje oborio tri balističke rakete dok je USS Arleigh Burke prizemljio još jednu, preneo je The War Zone pozivajući se na Fox News.

Američki zvaničnici ipak su saopštili da su njihovi razarči oborili 70 dronova i tri balističke rakete ali nisu objavili koja su protivvazduhoplovna sredstva korišćena, preneo je CNN.

Prema pisanju poslovičeno odlično obaveštenog The War Zone, postoji mogućnost da je mornarica u toku ove operacije po prvi put koristila SM-3 presretače balističkih raketa.

Zvanične potvrde američkih oružanih snaga za ove tvrdnje još uvek nema. Ukoliko se ispostavi da je su SM-3 uništile iranska sredstva, bila bi to prva dokumentovana borbena upotreba ovog naoružanja.

Iranske rakete su navodno uništene u sklopu Aegis sistema za zaštitu od balističkih raketa (Aegis Ballistic Missile Defense System). Ovaj sistem zaštite od balističkih raketa se koristi za detekciju, praćenje i uništavanje neprijateljskih raketa. Sastoji od više delova, uključujući radare, lansere raketa, komandne centre i brodove.

Deo Ageisa su su i SM-3 (Standard Missile-3) namenjne uništavanju balističkih raketa ali i satelita.

Reč je o raketi velikog dometa namenjenoj ispaljivanju prvenstveno sa brodova. Za neutralisanje neprijateljskih pretnji, SM-3 ne koristi eksplozivna sredstva već kinetičku energiju.

Raketa SM-3 Foto: dvidshub.net/Fred Baker

Kada se približi cilju, glava rakete se odvaja od SM-3 i sudara se velikom brzinom sa protivničkom balističkom raketom i time je uništava, objašnjava Bulgarian Military.

SM-3 se razlikuje od drugih protivvazduhoplovnih sredstava ne samo po konceptu uništenja neprijateljskih ciljeva već i po visini na kojoj ih može neutralisati.

SM-3 vrši presretanja van atmosfere, odnosno u svemiru. Balističke rakete osmišljene su da lete van domašaja većine protivvazduhoplovnih sistema, na granici kosmosa i atmosfere, zbog čega je SM-3 jedan od retkih koji može da se suprotstavi ovakvoj vrsti pretnje.

Raketa SM-3 Foto: dvidshub.net/U.S. Navy

One su takođe često dizajnirane da nose nuklearnu bojevu glavu. Uništenjem istih daleko od površine Zemlje smanjuje opanost od radioaktivnog zračenja, a čak i u slučaju da prežive udar SM-3, veruje se da balistička raketa ne može biti detonirana, piše Bulgarian Military.

Standard Missile-3 razvijen je krajem devedesetih i početkom 2000-ih godina kao defanzivno oružje.

Raketa je više puta testirana, čak i za uništenje satelita, ali do sada nije upotrebljena u ratnim uslovima. Pored SAD, korisnik SM-3 je je i Japan.

(Aero.rs)

Video: Proslava 57 godina helikopterske jedinice MUP-a

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>