• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vojna vežba u Hrvatskoj: Prvo gađanje HV iz sistema Mistral 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj prenosni sistem za PVD kratkog dometa nalazi se u naoružanju Oružanih snaga Reopublike Hrvatske, ali i u naoružanju Vojske Srbije

  • 0
Mistral 3 Hrvatskih oružanih snaga Foto: MORH

Na Vojnom poligonu 119. brigade Hrvatske vojske na Rtu Kamenjak kraj Pule održana je međunarodna vojna vežba Štit 2024, uz učešće oko 300 pripadnika oružanih snaga SAD, Poljske, Slovenije i Francuske, kao i zemlje domaćina.

Tom prilikom, prvi put je korišćen sistem protivvazduhoplovne odbrane kratkog dometa Mistral 3 (Missile Transportable Anti-aérien Léger - Prenosni laki protivvazduhoplovni sistem), jedan od najmodernijih i najefikasnijih sistema svoje klase u svetu.

Završnom prikazu vežbe prisustvovao je načelnik Generalštaba Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid koji je istakao da je cilj vežbe - demonstracija svih sposobnosti primene protivvvazduhoplovne odbrane.

"U današnjim vojnim operacijama koje se provode na integrisanom bojištu, imperativ je besprekorna i efikasna protivvazduhoplovna odbrana", rekao je Kundid.

Mistral 3 nalazi se i u naoružanju Vojske Srbije od početka 2023: Prvi put ovaj sistem pokazan je javnosti Srbije 22. aprila prošle godine u okviru prikaza sposobnosti oružanih snaga Granit 2023. 

Francuski raketni protivvazduhoplovni sistem Srbija je poručila 2020. da bi joj bio isporučen tri godine kasnije. Hrvatska je donela odluku o nabavci Mistrala 3 početkom decembra 2022, kada je tadašnji ministar odbrane te zemlje Mario Banožić potpisao ugovor težak 72 miliona evra sa predstavnicima francuske kompanije MBDA.

U pitanju je PVO raketa malog dometa koja poseduje velike manevarske karakteristike i dostiže veliku brzinu od 930 metara u sekundi, a metu pogađa precizno u više od 95 odsto slučajeva. Može da neutrališe čitav spektar bespilotnih letelica, krstarećih projektila, aviona i helikoptera.

Prema specifikacijama proizvođača, francuske kompanije MBDA, svojim visokim supersoničnim brzinama obezbeđuje kratko vreme presretanja cilja, može da izdrži napore do 30 G, izrazito je velikih manevarskih sposobnosti, a domet joj je osam kilometara. 

Osnovni način upotrebe Mistrala je preko ramena vojnika koji gađa metu i na kraju ispaljuje projektil. Postoje i prenosivi delovi koji omogućavaju da se Mistral montira i ispaljuje sa oklopnih vozila, brodova i helikoptera.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>