• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vihor 2024, od Komarca do MiG-29: Letelo skoro sve čime RViPVO rapolaže, uprkos vremenu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kulminacija vežbe - tačnije serije uvežbavanja od 8. do 19. aprila na više poligona u kojoj je učešće uzelo oko 3.000 pripadnika svih rodova Vojske Srbije, uz upotrebu i prikaz 300 različitih tipova naoružanja bila je danas na Pešterskoj visoravni pred najvišim državnim zvaničnicima i visokim gostima

  • 0
Mi-35M Vihor Dimitrije Ostojic / Ministarstvo Odbrane

Na Pešterskoj visoravni po, kako se to kaže vojnom terminologijom, složenim vremenskim uslovima, završena je združena taktička vežba s bojevim gađanjem Vihor 2024, u kojoj je od 08. aprila na nekoliko lokacija u Srbiji učestvovalo više od 3.000 vojnika iz svih rodova Vojske Srbije.

Tokom vežbe korišćeno je i prikazano oko 300 sistema naoružanja, navodi Ministarstvo odbrane Srbije.

Na vežbi su korišćeni radar Žirafa, dronovi Komarac, Osa i Vrabac, borbeni avioni MiG-29 i Orao. Na Vihoru 2024 dejstvovali su svi tipovi helikoptera koji se nalaze u naoružanju RV i PVO (Mi-35M, Mi-17, Mi-8, H-145M, Gazela Gama), kao i transportni avion An-26.

Tokom vežbe korišćeni su i daljinski pilotirani vazduhoplovi CH-95, PVO sistemi Pasars i Pancir S1, sistem za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova Repelent, a prikazan je i dalekometni PVO sistem FK-3 250. brigade protiv-vazduhoplovne odbrane.

Za dejstvo su bili spremni i transportni avioni Airbus C-295MW  iz kojih je trebalo da iskoče pripadnici 63. padobranske brigade. Zbog niske oblačnosti, kako je u prenosu naveo reporter RTS, nije izveden padobranski desant, s obzirom na to da padobranci, po svojim operativnim pravilima, sa mesta skoka moraju da vide mesto doskoka, a danas to nije mogao da bude slučaj.

Padobranci ipak, nisu ostali bez skoka: kako je generalna praksa u Ministarstvu odbrane da se čitava vežba prati i snima, ne samo završnog dana, pa je ostao je zabeležen i ovaj detalj:

Dronovi Vrabac su na početku završnog dela vežbe Vihor 2024. prikupili podatke za dalja dejstva jedinica Vojske. Više dronova samoubica Komarac i bombarderskih verzija Vrapca pogodilo je svoje ciljeve na poligonu na Pešterskoj visoravni. Sistem za PVD Pasars je dejstvovao po neprijateljskim dronovima, dok su sa "naše strane" dejstvovali dronovi-kamikaze Osa.

Vihor 2024 Jovo Mamula / MC Odbrana

Tokom vežbe, izveden je nalet jurišno-desantnih helikoptera Mi-35M iz 714. protiv-oklopne helikopterske Senke eskadrile 98. vazduhoplovne brigade koji su vršili zaštitu i helikoptera Mi-17V5, iz 890. mešovite helikopterske eskadrile Pegazi 204. vazduhoplovne brigade iz kog su desantirale specijalne snage.

Nešto kasnije, prikazana je misija borbenog TiS (traganja i spašavanja)  - u zapadnoj terminologiji CSAR (Combat Search and Rescue) - u kojoj su učestvovali bespilotna letelica CH-95 koja je obavila izviđanje, helikopter Mi-8 (u kom je bio tim za izvlačenje) u sadejstvu sa helikopterima H-145M iz 119. mešovite helikopterske eskadrile koji su imali ulogu vatrene podrške, odnosno zaštite. Oboreni pilot je pronađen, identifikovan i evakuisan sa neprijateljske teritorije.

Prisutni su mogli da vide par aviona MiG-29 101. lovačko-avijacijske eskadrile Vitezovi u misiji obezbeđivanja vazdušne nadmoći, a potom i dejstvo Orlova kraljevačkih Tigrova, odnosno 241. lovačko-bombarderske eskadrile brigade koji su gađali ciljeve na zemlji.

Dejstvo vođenim raketama 9M120 Ataka iz helikoptera Mi-35M, ali i nevođenim raketnim zrnima od 80 mm, pored toga što je veoma ubojito po ono što se nađe na putu raketa.

Mi-35M, Orao, Vihor Jovo Mamula / Ministarstvo Odbrane

Evo kako izgleda lansiranje nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm iz lansera B8V20 iz helikoptera Mi-17V-5 890. mešovite helikopterske eskadrile Pegazi:

Nevođenim raketnim zrnima dejstvovali su i helikopteri H-145M, dok su Game iz 714. protivoklopne helikopterske eskadrile raketama 9M14M Maljutka.

Vežba je završena naletom transportnog aviona Antonov An-26 (domaća oznaka T-70) iz sastava 138. transportne avijacijske eskadrile Rode bazirane na aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović pored Batajnice.

Vihor 2024 Foto: mod.gov.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao završetku vežbe, izrazio je zadovoljstvo ukupnom spremnošću Vojske:

"Ovako treba da nastavimo da razvijamo vojsku. Moramo da se oslanjamo na srpsku namensku industriju. Pre samo 10 godina gotovo ništa od ovoga nismo imali, što je pokazatelj koliko je Srbija ulagala u svoju slobodu i nezavisnost", izjavio je između ostalog Vučić.

Završnici združene taktičke vežbe Vihor 2024 prisustvovao je državni vrh Srbije, delegacija Republike Srpske i politički predstavnici Srba u Crnoj Gori. Među zvanicama su se našli i mnogobrojni predstavnici domaće namenske industrije, uključujući i Željka Mitrovića, koji je na čelu PRDC, proizvođača dronova samoubica koji su nedavno testirani.

Naročito je bilo zapaženo i prisustvo komandanta Kfora general - majora Ozkana Ulutaša. Ovo je prvi put da je ovakvoj vrsti provere spremnosti oružanih snaga Republike Srbije prisustvovao zapovednik međunarodnih snaga za očuvanje mira na Kosovu i Metohiji, navodi Ministarstvo odbrane Republike Srbije. 

(Aero.rs)

Video: Airbus C295W: "Medijski let" najnovijim transportnim avionom RViPVO Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>