• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sudarila se dva japanska vojna helikoptera: Pronađeno jedno telo, za sedam lica se traga

Vreme čitanja: oko 2 min.

Do udesa u kom su se helikopteri srušili u blizini ostrva Torišima, oko 600 kilometara južno od Tokija, došlo je u subotu u noć, prilikom izvođenja vojne vežbe

  • 0

Najmanje jedan pripadnik japanske mornarice (Japan Marine Self Defense Force - JMSDF) poginuo je u sudaru dva helikoptera Mitsubishi SH-60K, javljaju svetski mediji.

Do udesa u kom su se helikopteri srušili u blizini ostrva Torišima, oko 600 kilometara južno od Tokija, došlo je u subotu u noć, prilikom izvođenja vojne vežbe u blizini ostrva, javlja Japan Times.

Helikopteri su pripadali 22. vingu u sastavu mornaričkih odbrambenih snaga i bazirali su u vazduhoplovnoj bazi Omura (helikopter 8416) i bazi Komatsujimi (8443), navodi ovaj medij.

Dva vazduhoplova izvodili su, zajedno sa još jednim SH-60K vežbu noćnog protivpodmorničkog ratovanja uz učešće brodova i podmornica JMSDF.

Prvi SH-60K, 8416, izgubio je radio vezu i nestao sa radara u 22:38 po lokalnom vremenu. Minut kasnije dat je signal za uzbunu. Drugi helikopter nestao je sa radara u 23:04.

Neposredno nakon početka operacije spasavanja, u moru je pronađeno jedno telo, kao i delovi olupine uključujući lopatice rotora i kacige. Oba helikoptera prevozili su po četiri vojnika, a sedam se još uvek vodi kao nestalo. Uređaji za snimanje komunikacije pilota i rada vazduhoplova (crne kutije) oba SH-60K helikoptera su pronađene jedna u blizini druge.

Komandant generalštaba japanskih mornaričkih odbrambenih snaga admiral Rio Sakai rekao je da će letovi helikoptera SH-60 biti obustavljeni dok se ne utvrde uzroci nesreće. Misija potrage i spasavanja za nestalim pripadnicima nastavljena je i u nedelju: 12 brodova i sedam letelica Japanskih odbrambenih snaga kao i patrolni čamci i vazduhoplovi Obalske straže Japana uključeni su u akciju.

Prema zvaničnim podacima - u trenutku udesa vreme je bilo stabilno i mirno, tako da se ne može uzeti kao faktor, navodi Japan Times. Ministar odbrane Minoru Kihara izjavio je na konferenciji za medije da je pronađeni član posade jednog od helikoptera bio mrtav kad su ga izvukli iz mora.

Helikopteri SH-60K većinom su razmešteni na razaračima zbog protiv-podmorničkog delovanja. Japan ima oko 70 helikoptera ovog tipa, navodi portal SCMP. Radi se, inače, o vazduhoplovima koji su razvijeni na platformi poznatog Sikorsky-S70 Seahawk helikoptera. U tri varijante (J, K, L) napravljeno je oko 250 letelica. Dok su helikopteri verzija J i K - protiv-podmornički, SH-60L je helikopter za misije potrage i spasavanja (Search and Rescue - SAR).

Od decembra 2022. godine japanska vlada rešila je da smanji broj ovih vazduhoplova na pomorskim patrolnim zadacima i zameni ih bespilotnim letelicama MQ-9B Sea Guardian.

(Aero.rs)

.

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>