• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Još tri aviona F-16 sletela u Rumuniju: Do kraja 2025. u sastavu ratnog vazduhoplovstva 49 letelica tog tipa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avioni iz Norveške modernizovani su opremom za kriptovanu komunikaciju, identifikaciju letelica i noćno letenje. Norveška, prema ugovoru vrednom 388 miliona evra

  • 4

Još tri borbena aviona F-16 MLU (Midle Life Upgrade) blok10/15 sletela su u 71. vazduhoplovnu bazu General Emanuel Jonesku Ratnog vazduhoplovstva Rumunije (Forțele Aeriene Române - FAR) kraj grada Kampija Turzi u Transilvaniji.

Time je broj ovih letelica u sastavu FAR porastao na 23 vazduhoplova, a do kraja 2025. ukupno 49 aviona ovog tipa biće raspoređeno u tri eskadrile koje baziraju u 71. vazduhoplovnoj bazi i u 83. avijacijskoj bazi Poručnik-pilot Georgi Mokornita.

Avioni koji su sleteli u petak u bazu kraj mesta Kampija Turzi su norveške polovne letelice koje su prošle proces remonta i modernizacije i leteće u sastavu 48. lovačke eskadrile. Norveška je krajem novembra prošle godine isporučila prva tri od ukupno 32 ugovorenih vazduhoplova, koji će popuniti kapacitete FAR do kraja 2025. godine.

Rumunija je prvu eskadrilu aviona F-16 AM/BM blok10/15 koji su prošli program modernizacije MLU kupila prošle decenije od Portugala kako bi njima zamenila  letelice tipa MiG21.

Avioni iz Norveške modernizovani su opremom za kriptovanu komunikaciju, identifikaciju letelica i noćno letenje. Norveška, prema ugovoru vrednom 388 miliona evra, obezbeđuje vazduhoplove, dok logistiku, opremu i usluge pružaju Sjedinjene Američke Države, piše Balkanska bezbednosna mreža (BBM).

"Postepenim uvođenjem 32 višenamenska aviona Fighting Falcon ove i sledeće godine, koji će koristiti još dve eskadrile Ratnog vazduhoplovstva, Rumunija jača svoju protivvazduhoplovnu odbranu i odgovara na bezbednosne izazove u regionu i osiguraće tranziciju FAR u eru aviona pete generacije F-35", rekao je ministar odbrane Angel Tilvar, prenosi rumunska informativna agencija Agerpres.

Rumunija je planirala i zaključila posao o nabavci 32 F-16 od Norveške još pre početka rata u Ukrajini, ali su glavni razlozi bili strah od ruskog napada na Ukrajinu i povećanje tenzija na istočnom krilu NATO-a, navodi BBM. U novembru prošle godine, Lockheed Martin otvorio je centar za obuku pilota aviona F-16 u toj zemlji.

(Aero.rs)

Video: Prince Aviation Citation M2 let Fridrishafen - Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    22. april 2024. | 16:37

    F-16 blok 15, pa to je samo malo gore od onih naših predratnih migova 29. I onda se nađu stručnjaci da kritikuju našu nabavku mig 29, koje su nam poklonile Rusija i Belorusija i za koje smo platili minimalnu cenu za remont i mofernizaciju.

  • Dušan

    23. april 2024. | 15:50

    Naših 14 MIG-ova su bolji i superiorniji od njihovih us*anih F16-tica! Sreća je njihova što smo uvek u dobrim odnosima. Nemam samo pojma za šta će im uopšte ti avioni? Protiv koga misle da ratuju? Protiv nas, Mađarske možda, protiv Bugara, protiv Zelenskog, Moldavije? Da im valjda nije palo na pamet da zarate protiv Rusije?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>