• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

USAF testirala veštačku inteligenciju u bliskoj vazdušnoj borbi: AI pobedila pilota F-16

Vreme čitanja: oko 2 min.

Program koji sprovodi DARPA pod imenom Evolucija vazdušnog boja (Air Combat Evolution - ACE), traje već četiri godine i usmeren je na upotrebu AI u vazduhoplovnom ratovanju

  • 0

Eksperimentalni borbeni avion VISTA suprotstavio se vazduhoplovu F-16 u prvom vazdušnom borbenom okršaju vođenom veštačkom inteligencijom (AI).

Ovo su potvrdili Američko ratno vazduhoplovstvo (United States Air Force - USAF) i  Agencija za napredna istraživanja u odbrani (Defense Advanced Research Projects Agency - DARPA).

Uspešni napor da se X-62A VISTA (akronim od Variable In-flight Simulator Aircraft - promenljivi letni simulator aviona) uključi u vežbe bliske vazdušne borbe (takozvani "dog-fight") može pomoći USAF-u da dalje unapredi svoje planove za autonomne bespilotne letelice poznate kao saradnički borbeni avioni (collaborative combat aircraft - CCA).

VISTA je snažno modifikovan F-16 koji je u upotrebi u Školi test-pilota USAF smeštenoj u vojnoj bazi Edvards u Kaliforniji. Ova baza se već tri decenije koristi kako bi se testirale napredne tehnologije u vazduhoplovstvu, a u poslednjih nekoliko godina koristi se za testiranje sposobnosti autonomnog letenja.

Program koji sprovodi DARPA pod imenom Evolucija vazdušne borbe (Air Combat Evolution - ACE), traje već četiri godine i usmeren je na upotrebu AI u vazduhoplovnom ratovanju.

Do sada je vojska koristila autonomiju za aspekte letenja koji su predvidljivi i zasnovani na poznatim pravilima, poput sistema za izbegavanje sudara na zemlji koji sprečava avione poput F-35 da se sudare.

Ali popularni "dog-fight" - bliska borba, odnosno vazdušni borbeni dueli u vizuelnom dometu (možda najopasniji, najneizvesniji oblik letenja u koji se pilot može upustiti), predstavljali su potpuno drugačiji set veština koje veštačka inteligencija treba da nauči, rekao je pukovnik Džejms Valpiani, komandant Škole test pilota USAF.

Program ACE počeo je simulacijom F-16 na računarima: u pet pokušaja, AI je odnela pet pobeda nad pilotima koji su učestvovali u testovima. DARPA je to potvrdila u videu objavljenom na internetu.

Između decembra 2022. i aprila 2023. godine, USAF i DARPA su započeli prava letna ispitivanja koristeći AI koju su u avionima VISTA kontrolisali piloti. U septembru 2023. godine, došlo je vreme da VISTA izađe na okršaj sa avionom kojim upravlja čovek, borbeni pilot.

Dve nedelje, VISTA je letela protiv F-16 u različitim scenarijima, uključujući situacije u kojima je počinjala sa nepovoljnim položajem u odnosu na avion kojim upravlja čovek.

Valpiani je rekao da su avioni leteli agresivno brzinama do 1.200 milja na sat i unutar 2.000 stopa jedan od drugog, uključujući izvođenje prolaza jedan pored drugog i vertikalno manevrisanje.

Dva pilota bila su u kokpitu VISTA-e kako bi pratili i testirali sisteme, ali nikada nisu preuzeli kontrolu nad avionom kojim je upravljala veštačka inteligencija.

Potpukovnik Rajan Hefron, menadžer programa ACE u DARPA i Valpiani su rekli da je VISTA "dobro obavila posao", ali su odbili da kažu koliko puta je VISTA pobedila F-16 kojim je upravljao čovek.

"Suština testa bila je da pokažemo da možemo bezbedno testirati AI u okruženju bliske vazdušne borbe", rekao je Hefron.

(Aero.rs)

Video: RV i PVO Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>