• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pojačanje za Ukrajinu: Španija šalje rakete za protivvazduhoplovne sisteme Patriot

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tačan broj raketa koje će biti poslate na ratište u Istočnoj Evropi nije poznat ali je izvesno da se ne radi o velikom broju sredstava. Oružane snage Španije navodno u svojim rezervama imaju svega 50 raketa

  • 0
Ukrajina Amerika, Raketni odbrambeni sistem Patriot Foto: Tanjug/AP

Španija će poslati mali broj raketa za sistem Patriot u Ukrajinu, objavio je El Pais, pozivajući se na neimenovane dobro obaveštene izvore. Više nego neophodno pojačanje za ukrajinsku protivvazduhoplovnu odbranu (PVO) dolazi u trenutku kada se ratom zahvaćena zemlja suočava sa manjkom raketa za uništavanje vazdušnih ciljeva.

El Pais navodi da će Španija poslati Ukrajini rakete Patriot ali da neće donirati same PVO sisteme, odnosno lansere. Španija navodno raspolaže sa tri sistema Patriot koje je kupila iz Nemačke 2004. i 2014. godine, podseća list.

Američki PVO sistem Patriot Foto: Tanjug/AP

Tačan broj raketa koje će biti poslate na ratište u istočnoj Evropi nije poznat, ali je izvesno da se ne radi o velikom broju sredstava. Oružane snage Španije navodno u svojim rezervama imaju svega 50 raketa.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je predstavnicima članicama NATO ranije ovoga meseca da je Ukrajini potrebno najmanje sedam sistema Patriot ili drugih sistema protivvazduhoplovne odbrane da bi se odbranila od ruskih vazdušnih udara, pozivajući ih da pojačaju vojnu pomoć Kijevu.

Ukrajina Amerika, Raketni odbrambeni sistem Patriot Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

U nedavnom intervjuu za Kyiv Post, Volodimir Zelenski se osvrnuo na ruski napad na elektranu Tripilija koja je, kako sam navodi, bila gađana sa jedanaest raketa. Prema njegovim rečima, sedam raketa je oboreno dok su četiri pogodile elektranu usled nedostatka protivvazduhoplovnih sredstava.

Ministri EU rekli su prošle nedelje da razmatraju kako da obezbede više oružja za PVO Ukrajine.

MIM-104 Patriot jedan je od najbrojnijih protivvazduhoplovnih sistema u naoružanju država NATO. Reč je o američkom sistemu koji trenutno koriste SAD, Španija, Nemačka, Holandija, Grčka i druge zemlje.

Patriot sistemi nalaze se i u arsenalu ukrajinskih oružanih snaga, a ovo naoružanje Ukrajini su donirali Nemačka, Holandija i SAD.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>