• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Međunarodna saradnja: Pripadnici RViPVO Srbije i vazduhoplovci Nacionalne garde Ohaja

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
Vazduhoplovci Nacionalne garde Ohaja i RViPVO Vojske Srbije Foto: mod.gov.rs

Delegacija vazduhoplovstva Nacionalne garde Ohaja (Ohio Air National Guard) nalazi se u poseti Ratnom vazduhoplovstvu i PVO Vojske Srbije.

Poseta koja je u toku daje doprinos "daljem unapređenju sposobnosti i interoperabilnosti oružanih snaga i razvoju ukupnih vojno-vojnih odnosa Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Tema ovog susreta je razmena iskustava u oblasti bezbednosti letenja u vazduhoplovnim operacijama.

Tokom ekspertskih razgovora ove nedelje razmatraju se ključna pitanja od značaja za efikasnu procenu i upravljanje rizicima prilikom izvođenja vazduhoplovnih operacija na taktičkom i operativnom nivou.

Centralne teme su prevencija ugrožavanja bezbednosti letenja i primena mera za svestrano, objektivno i sistematsko ispitivanje svakog ugrožavanja bezbednosti kako bi se otkrili uzroci i preduzele odgovarajuće korektivne mere, navodi se u saopštenju.

Može se reći da je, na neki način, ovo uzvratna poseta, s obzirom na to da su profesionaci za sajber-bezbednost Vojske Srbije boravili u martu u poseti specijalistima za sajber bezbednost u Ohaju, a tom prilikom su obišli i 121. vazduhoplovni ving (sastavni deo OANG), avione u njihovom sastavu i simulatore leta.

Nacionalna garda Ohaha Foto: media.defense.gov

"Srpska delegacija je ocenila prezentaciju praksi i iskustava nacionalnog javno-privatnog partnerstva Ohaja kao posebno korisnu", rekao je tom prilikom pukovnik VS Dragan Mladenović. "Ova iskustva mogu značajno doprineti razvoju kapaciteta i sposobnosti sajber bezbednosti Srbije."

Inače, vazduhoplovni deo Nacionalne garde Ohaja sastoji se od četiri "vinga":

U bazi Rikenbejker u Kolumbusu nalazi se 121. ving u kom su vazduhoplovi KC-135R Stratotanker za dopunu aviona gorivom u letu (121th Air Refueling Wing) - koju su posetili pripadnici VS.

U bazi Springfild je 178. sajber-spejs ving (178th Cyberspace Wing) u čijem sastavu su bezposadne letelice MQ-1B Predator, dok 179. transportni ving (179th Airlift Wing) sa avionima C130H Hercules bazira na regionalnom aerodromu u Mensfildu.

Četvrti ving vazduhoplovne komponente Nacionalne garde Ohaja je 180. borbeni ving (180th Fighter Wing) čiji piloti upravljaju avionima F-16C/D. Bazira avijacijskoj bazi Nacionalne garde Ohaja u Toledu. Poseban kuriozitet ovog vinga je 112. borbena eskadrila - najstarija eskadrila u Ohaju, sa istorijom dužom od 100 godina: ona je nastavila tradiciju 112. osmatračke eskadrile (112th Observation Squadron) koja je formirana 1915.

Pored Vojske Srbije, sa kojom je uspostavila saradnju 2006, Nacionalna garda Ohaja gaji partnerske odnose i sa odbrambenim snagama Mađarske (Magyar Honvédség).

(Aero.rs)

Video: Ambasador SAD Kristofer Hil o vojnoj saradnji sa Srbijom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>