• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U čast operacije Overlord: Nova šema bojenja za Eurofighter Typhoon kraljevskog ratnog vazduhoplovstva

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pokazni avion kojim ove godine upravlja poručnik-pilot Dejvid Turnbul - Turbo dobio je ime Mogi i nosi upečatljive crno-bele linije koje su prvi put primenjene u Drugom svetskom ratu

  • 0

Britansko Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo (Royal Air Force - RAF) prikazalo je novu šemu bojenja primenjenu na posebnom avionu Eurofighter Typhoon koji širom sveta nastupa na aero-mitinzima u tzv. solo programu.

Ovogodišnjom šemom pripadnici RAF želeli su da odaju počast avionima i pilotima koji su učestvovali u vazduhoplovnim orkšajima protiv Nemaca  tokom savezničkog iskrcavanja u Normandiju pre 80 godina, u okviru operacije Overlord i tokom Dana D.

Ova operacija označila je definitivnu prekretnicu u Drugom svetskom ratu i iz aspekta istorije XX veka predstavlja početak oslobađanja Evrope.

Eurofighter Typhoon kojim ove godine upravlja poručnik-pilot Dejvid Turnbul - Turbo dobio je ime Mogi (Moggy): nosi upečatljive crno-bele pruge koje su prvi put primenjene baš u operaciji Dan D: karakteristična šara u mnogome je pomogla pilotima da razlikuju prijatelja od neprijatelja (friend or foe) tokom vazdušnih borbi u kojima su učestvovale i stotine aviona istovremeno.

Avion inače nosi oznaku ZJ913 i u sastavu je 29. eskadrile RAF. Ova eskadrila bazira u Koningsbiju i jedna je od dve eskadrile za brzo reagovanje (Quick Responce Alert - QRA) koje brane vazdušni prostor Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovaj dizajn predstavlja omaž avionu Hawker Typhoon 257. eskadrile RAF sa oznakom FM-G: tim avionom je upravljao oficir RAF Denzel Dženkins, koji je kasnije postao komandant eskadrile i koji je odlikovan za svoje podvige ordenom Distinguished Flying Cross.

Tokom Dana D savezničke snage (britanski RAF i United States Army Air Forces ) imale su, prema vojno-istorijskim podacima, ukupno 11.590 vazduhoplova nad Normandijom. Od toga, čak 2.395 transportnih aviona i 867 jedrilica prevozili su padobrance i tehniku, dok su ostali avioni bili namenjeni bombardovanju nemačkih položaja i zaštiti transportera. Tokom cele operacije Overlord izvršeno je više od 14.500 letova.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>