• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kineski hotel u centru međunarodne špijunaže: Ugostiteljski objekat preblizu švajcarskih F-35, SAD reagovale

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako su prozori kineskog hotela okrenuti ka pisti i rulnim stazama ove vazduhoplovne baze, SAD su izrazile zabrinutost zbog potencijalne špijunaže na ovom aerodromu

  • 0
Dubai Air Show Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost zbog jednog hotela u Švajcarskoj. Mada ovakav podatak deluje apsurdan i u krajnju ruku nebitan, reč je o ni manje ni više nego o navodnom suzbijanju špijunaže kineskih službi za koje su vlasti u SAD uverene da budim okom posmatraju F-35 avione.

Kineski državljanin David Wang kupio je 2018. godine hotel Rössli za milion evra nedaleko od vazduhoplovne baze Meiringen u kantonu Bern. Upravo na ovom aerodormu u budućnosti treba da budu bazirani Lockheed Martin F-35 Lightning II avioni pete generacije nabavljeni u sklopu programa modernizacije flote švajcarskog ratnog vazduhoplovstva.

Singapore Airshow Foto: Tanjug/AP

Kako su prozori kineskog hotela okrenuti ka pisti i rulnim stazama ove vazduhoplovne baze, SAD su izrazile zabrinutost zbog potencijalne špijunaže kineskih službi na ovom aerodromu ali i bezbednosti drugih vojnih postrojenja u ovoj zemlji, piše Aero Time.

Policija je u međuvremenu privela dvojicu kineksih državljana ali oni nisu bili optuženi za špijunažu, preneo je švajcarski RTS. Prema pisanju ovog medija, otkriveno je da su David i njegovi roditelji ilegalno boravili u Švajcarskoj i da su upravljali hotelom bez neophodnih licenci i radnih dozvola.

Oni su napustili Švajcarsku, a hotel Rössli trenutno je na prodaju. Nekadašnji student na švajcarskom univerzitetu, David je navodno prekinuo svaki kontakt sa bivšim kolegama.

Švajcarska je 2022. godine dogovorila kupovinu 36 F-35 Lightning II kako bi osavremenila svoju flotu borbenih aviona koja se trenutno sastoji od F/A-18 Hornet i F-5 Tiger vazduhoplova. Nove letelice plaćene su 6,25 milijardi dolara i njihove isporuke treba da otpočnu 2027. godine.

(Aero.rs)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>