• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poljska pregovara o kupovini borbenog aviona Boeing F-15EX: Dobija li EX prvog korisnika u Evropi?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pregovori su vođeni u pravcu proizvodnje komponenti i pružanja tehničke podrške za F-15EX. Dogovor bi bio koristan za obe strane jer bi angažovao poljsku radnu snagu i ojačao industrijsku bazu Boeinga u Poljskoj.

  • 0
F-15EX Boeing

Ratno vazduhoplovstvo i Agencija za naoružanje Poljske od početka godine vode intenzivne pregovore o kupovini 32 višenamenska borbena aviona F-15EX Eagle II od američkog Boinga. Ovi avioni bi formirali dve eskadrile Ratnog vazduhoplovstva Poljske, čineći Poljsku prvom evropskom zemljom koja koristi ovaj model letelice, prenosi Balkanska bezbednosna mreža

Odluka Poljske da nabavi F-15EX može značajno unaprediti njene vojne sposobnosti. Ova napredna verzija borbenog aviona se smatra jednom od najefikasnijih vojnih letelica ikada proizvedenih. Poljska je u pregovorima sa Boingom od sajma naoružanja MSPO 2023, a razgovori su postali intenzivniji početkom 2024. godine.

Predstavnik Boinga, Rob Novotni, izjavio je u intervjuu za specijalizovani sajt Defence24 da su pregovori obuhvatali i investicione mogućnosti u Poljskoj, kao i saradnju sa lokalnom odbrambenom industrijom, posebno sa vazduhoplovnim zavodom WZL No 2 (Wojskowe Zaklady Lotnicze) i grupom PGZ (Polska Grupa Zbrojeniowa).

Pregovori su vođeni u pravcu proizvodnje komponenti i pružanja tehničke podrške za F-15EX. Dogovor bi bio koristan za obe strane jer bi angažovao poljsku radnu snagu i ojačao industrijsku bazu Boeinga u Poljskoj. Boeing trenutno zapošljava oko 1.000 ljudi u Poljskoj.

Avion ima dva motora F110-GE-129, elektronski sistem upravljanja letom, digitalnu pilotsku kabinu i AESA APG-82(V)1 aktivni antenski radar. Njegova najveća borbena prednost je napredni sistem elektronskog ratovanja i sposobnost da nosi do 12 raketa vazduh-vazduh AMRAAM velikog dometa. Pored toga, može nositi različite vrste raketnog i bombarderskog naoružanja koje koriste i drugi avioni Ratnog vazduhoplovstva SAD.

F-15EX Boeing

Interesovanje Poljske za F-15EX deo je šire strategije modernizacije ratnog vazduhoplovstva. General Ireneuš Novak, načelnik štaba RV Poljske, nedavno je izjavio da trenutne sposobnosti nisu dovoljne za suočavanje sa bezbednosnim izazovima i da je cilj imati 10 eskadrila sa 160 borbenih aviona.

Trenutno poljska vojna avijacija ima 8 eskadrila borbenih aviona, opremljenih sa F-16, Mig-29 i Su-22. Poljska je zaključila ugovore o nabavci američkih aviona F-35A (poznatih kao "Husar" u Poljskoj) i južnokorejskih F/A-50, koji će zameniti ruske i sovjetske Migove i Suhoje u narednih nekoliko godina. Poljska planira da povuče Mig-29 do kraja 2026, a Su-22 do kraja ove godine.

Proizvodnja F-35 za Poljsku započela je 2023. godine, a planirano je da prvi primerci budu završeni ove godine i poslati u centar za obuku pilota u bazi Fort Smit. Prvi avioni stići će u Poljsku sa obučenim letačkim i tehničkim osobljem 2026. godine, a isporuka će trajati do 2030. godine.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, Varšava ubrzano jača i modernizuje svoju vojsku. Najvažnije nabavke uključuju tenkove Abrams, borbene helikoptere Apač, i višecevne raketne lansere HIMARS iz SAD. Iz Južne Koreje su naručene samohodne haubice K-9, tenkovi K-2, raketni lansere Čunmu i avioni F/A-50.

(Balkanska bezbednosna mreža/Aero.rs)

Video: Airbus A330MRTT automatic refueling

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>