• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

AWACS za Ukrajinu: Švedska donirala dva Saab S100B Argus, šalju i AMRAAM rakete

Vreme čitanja: oko 2 min.

U saopštenju ministarstva navodi se da će donacijom vazduhoplova odbrambene sposobnosti Švedske biti privremeno smanjene ali da će taj problem biti rešen kupovinom dodatnih S106 GlobalEye

  • 0

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo (Повітряні сили Збройних сил України) uskoro očekiuje leteće radarske sisteme od Švedske. U sklopu najnovije vojne donacije, skandinavska zemlja šalje Ukrajini Saab ASC 890 namenjene osmatranju i kontroli iz vazduha.

Avioni Saab ASC 890, vojne oznake S 100B Argus, biće poslata Ukrajini. Šesnaesti po redu paket pomoći Švedske vredan 1,16 milijardi evra uključuje avione za rano upozoravanje i kontrolu (Airborne Early Warning and Control - AEW&C) opremljene Erieye radarskim sistemima, saopštilo je švedsko ministarstvo odbrane u sredu 29. maja.

Švedsko ratno vazduhoplovstvo (Svenska flygvapnet) trenutno koristi dva Saab ASC 890 ali iz saopštenja se ne može sa sigurnošću utvrditi hoće li oba završiti na ratištu u Istočnoj Evropi. Ukrajinsko osoblje takođe će proći obuku za korišćenje ovih sistema, a biće pružena i logistička podrška za Saab ASC 890.

U saopštenju ministarstva navodi se da će donacijom vazduhoplova odbrambene sposobnosti Švedske biti privremeno smanjene ali da će taj problem biti rešen kupovinom dodatnih S 106 GlobalEye sa kojima je ova zemlja nameravala da zameni Saab letelice.

Vlada Švedske je saopštila da će kupiti i treći S 106 GlobalEye kako bi povećala vojne kapacitete za osmatranje iz vazduha, piše The War Zone.

Za sada se ne zna kada bi Saab ASC 890 mogao da se nađe u floti ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Sistem S 100B Argus baziran je na platformi civilnog Saab 340 putničkog aviona koji se proizvodio tokom osamdesetih i devedesetih godina. Ugradnjom Erieye AESA radara, avion je dobio sposobnost detekcije i nadzora meta u vazduhu, na zemlji i na moru sa dometom od 450 kilometara.

Ovaj avion obično leti na visini od od oko šest kilometara, prenosi The War Zone.

Veruje se da će Saab ASC 890 biti veoma značajan za ukrajinske oružane snage koje uskoro očekuje i isporuka F-16 borbenih aviona. Švedski AEW&C poseduje Link 16 komunikacioni sistem zahvaljujući kojem se mogu razmenjivati informacije sa drugim kompatabilnim naoružanjem.

Ukrajina do sada nije posedovala ovakvu vrstu osmatračkog sistema dok protivnička strana koristi svoj AWACS, odnosno Beriev A-50. Pored Ukrajine, Saab 340 u svojstvu AEW&C od nedavno koristi i Poljska.

U sklopu paketa pomoći, Ukrajina će dobiti i RB 99 napredne rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile - AMRAAM). Zanimljivo je da ove rakete mogu biti ispaljene sa aviona ali i sa zemaljskih protivvazduhoplovnih sistema, navodi se u saopštenju švedskog ministarstva odbrane

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>