• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Finska od sada čuva nebo iznad Rumunije: F/A-18 Hornet sleteli u Kostancu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Misija Air Shielding uključuje povećano prisustvo borbenih aviona i kopnenih jedinica protivvazdušne odbrane u istočnim državama članicama NATO

  • 0

Finsko ratno vazduhoplovstvo rasporedilo je nekoliko borbenih aviona u Rumuniji u sklopu misije zaštite vazdušnog prostora NATO članica. U prvoj misiji ovog karaktera za finske vazduhoplovce koriste se F/A-18 Hornet avioni stacionirani na istoku Rumunije.

Ukupno sedam Horent aviona preletelo je 3. juna iz Finske u Rumuniju gde će učestvovati u Air Shielding misiji NATO - rutinskoj operaciji zaštite vazdušnog prostora koja uključuje zadatke brzog reagovanja i patroliranje.

Letelice finskog ratnog vazduhoplovstva (Ilmavoimat) je od baze Risala do Rumunije ispratila A400M leteća cisterna nemačkog ratnog vazduhoplovstva (Luftwaffe) koja je gorivom dopunila sedam aviona. F/A-18 Hornet sleteli su 3. juna u vazduhoplovnu bazu Mihail Kogalničanu nedaleko od grada Kostance gde će biti stacionirani sve do kraja jula.

Na zadatku zaštite neba istočnog krila NATO biće angažovani avioni i posade vazduhoplovnog vinga Karelia ali i drugih jedinica ratnog vazduhoplovstva, navodi se u saopštenju Ilmavoimat.

U zadacima brzog reagovanja Finci će učestvovati zajedno sa snagama britanskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (Royal Air Force - RAF) o čijem je angažmanu u Rumuniji Aero.rs nedavno pisao. Zaštitu vazdušnog prostora vrše i avioni rumunskog ratnog vazduhoplovstva (Forțele Aeriene Române) sa svojim F-16 avionima.

Misija Air Shielding sastoji se od povećanog prisustva borbenih aviona i kopnenih jedinica protivvazdušne odbrane u istočnim državama članicama NATO.

Zadaci lovačkih odreda koji učestvuju u ovoj operaciji uključuju dežurstvo za zadatke brzog reagovanja, patrolne letove pod komandom integrisane vazdušne i protivraketne odbrane NATO-a, kao i vežbe održavanje sistema kolektivnog odvraćanja, navodi se na sajtu Savezničke vazdušne komande (Allied Air Command) NATO.

(Aero.rs)

Video: Airbus C295W: "Medijski let" najnovijim transportnim avionom RViPVO Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>