• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Južna Koreja povukla F-4 Phantom iz upotrebe: Čuveni američki avion korišćen više od pola veka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avioni su nedugo pre povlačenja iz upotrebe obavili i poslednja bojeva gađanja na vojnoj vežbi, dejstvujući AGM-142 Popeye vođenom municijom vazduh-zemlja

  • 0
Južna Koreja F-4 Phantom Foto: Shutterstock

Južna Koreja povukla je iz upotrebe poslednje akivne F-4 Phantom avione. Borbena letelica i formalno je "penzionisana" nakon više od pola veka službe.

Ratno vazduhoplovstvo Republike Koreje (Republic of Korea Air Force - RoKAF) je u petak 7. juna organizovalo svečanu ceremoniju u bazi Suvon povodom povlačenja iz upotrebe poslednjih primeraka F-4E Phantom. Četiri F-4 aviona iz 153. borbene eskadrile su u petak obavila prelet iznad vazduhoplovne baze.

Južna Koreja F-4 Phantom Foto: Wikipedia

Prema pisanju Key.aero, avioni su nedugo pre povlačenja iz upotrebe obavili i poslednja bojeva gađanja i to na vežbi Korea Flying Training (KFT). Piloti Phantoma su izvršili dejstva AGM-142 Popeye vođenom municijom vazduh-zemlja na poligonu blizu Žutog mora.

Ceremonija 7. juna je upriličena i naletom drugih letelica iz flote RoKAF poput F-16, FA-50, F-15K i F-35A koji će preuzeti zadatke Phantoma, preneo je Scramble. Očekuje se da će poslednja aktivna, 153. eskadrila biti formalno rasformirana 1. septembra ove godine.

Južna Koreja koristila je F-4 od 1969. godine kada su joj isporučeni rashodovani avioni američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF). RoKAF je tokom godina letelo sa nekoliko varijanti F-4 ali je dolaskom modernijih letelica Phantom postao višak za ratno vazduhoplovstvo.

(Aero.rs)

Video: Povratak supersoničnih putovanja: XB-1 otvara put ka brzinama kakve nismo imali od Konkorda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>