• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

NATO uvežbava dejstva protiv bespilotnih letelica: Dronovi kamikaze velika pretnja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Saveznička vazdušna komanda saopštila je da će pored zemaljskih sredstava biti korišćen i NATO AWACS iz Gajlenkirhena u Nemačkoj kao i turski E-7T stacioniran u Koniji

  • 0

Rumunija i Bugarska domaćini su NATO vežbe Ramstein Legacy 2024 tokom koje će se simulirati dejstva protiv neprijateljskih vazduhoplovnih sredstava. Težište vežbe treba da bude na primeni PVO u borbi protiv takozvanih "kamikaza" dronova.

U periodu od 3. do 14. juna na vojnim poligonima Rumunije i Bugarske oružane snage članica NATO uvežbavaće gađanja protivvazduhoplovnim sistemima.

Cilj vežbi jeste da se pod vodstvom Savezničke vazdušne komande (Allied Air Command) proveri rad sistema osmatranja i javljanja, rukovođenja i komandovanja i obuka jedinica PVO u manevru i gađanju na poligonu, prenela je Balkanska bezbednosna mreža.

Učešće u Ramstein Legacy 2024 uzeće pripadnici 14 zemalja: Češke, Finske, Francuske, Grčke, Italije, Litvanije, Mađarske, Nemčke, Poljske, Portugala, Slovačke, Slovenije, Turske i Velike Britanije. Oni će na poligonu Šabla u Bugarskoj i Kapu Midija u Rumuniji proveravati svoje sposobnosti u zadacima obaranja neprijateljskih vazduhoplova.

Saveznička vazdušna komanda saopštila je da će pored zemaljskih sredstava biti korišćen i NATO AWACS (Airborne Warning and Control System -Vazdušni sistem za upozorenje i kontrolu ) iz Gajlenkirhena u Nemačkoj kao i turski E-7T stacioniran u Koniji.

Prema pisanju Balkanske bezbednosne mreže, težište Ramstein Legacy 2024 biće na primeni sredstava PVO u borbi protiv dronova "kamikaza", odnosno naoružanih bespilotnih letelica koje se zabijaju u protivnička vojna sredstva i time ih uništavaju.

Od početka rata u Ukrajini zabeležena su učestala dejstva Geran-2 "kamikaza" ruskih oružanih snaga. Reč je o dronovima baziranim na Shahed 136 iranskim bespilotnim letelicama koje imaju domet od nekoliko stotina kilometara i koje mogu da postignu brzinu krstarenja od 150-170 km/h.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>