• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Krenuli na sahranu, poginuli u avionskom udesu: Među stradalima i potpredsednik države

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion u kom su se nalazili potpredsednik Čilima i nekadašnja prva dama Malavija Šanil Džimbiri trebalo je da preveze državnu delegaciju na sahranu nekadašnjeg ministra pravosuđa

  • 0

Nema preživelih u udesu aviona Dornier Do 228 (vojne oznake MAF-T03, serijskog broja 8148) koji se desio u severnom delu Malavija, istočno-afričke države koja se graniči sa Mozambikom, Tanzanijom i Zambijom.

Avion je prvi put poleteo u decembru 1987, a od juna 1988. je pripadao vazduhoplovnoj komponenti oružanih snaga. U trenutku udesa nad šumom Čikangava, u letelici se nalazilo ukupno deset osoba, među kojima i Salus Čilima, potpredsednik ove afričke države.

Ovu vest potvrdio je predsednik Republike Malavi, Lazarus Čakvera, koji je precizirao da je avion sa Čilimom poleteo sa najvažnijeg aerodroma u zemlji - Lilonve Kamuzu (LLW) i zaputio se na sever zemlje, gde je trebalo da sleti na pistu regionalnog aerodroma Mzuzu, prenosi Simple Flying.

Prema nekim navodima na društvenim mrežama - pripreme za poslednji let vazduhoplova proizvedenog pre više od 35 godina u Nemačkoj - zabeležene su na snimku podeljenom na Instagramu.

Istina, verodostojnost ovog snimka ne može se potvrditi, s obzirom na to da se na njemu ne vidi da potpredsednik Čilima kako ulazi u avion.

Na društvenoj mreži X prikazan je snimak vozila koja dovoze tela poginulih. Avion u kom su se nalazili potpredsednik Čilima i nekadašnja prva dama Malavija Šanil Džimbiri trebalo je da preveze državnu delegaciju na sahranu nekadašnjeg ministra pravosuđa Rafaela Kasambare.

Kabinet predsednika države najpre je izdao saopštenje da je avion nestao. Predsednik Čakvera je u tom trenutku otkazao put na Bahame i naredio operaciju potrage i spašavanja (Search and Rescue Operation - SAR).

Avion navodno nije uspeo da sleti na pistu u Mzuzuu zbog loše vidljivosti i savetovano mu je da se vrati za glavni grad. Ubrzo nakon toga letelica je nestala sa radara.

"Komandant odbrambenih snaga me je obavestio da je operacija potrage i spasavanja završena. Avion sa telima svih putnika pronađen je. Ovo je velika tragedija za Malavi", rekao je predsednik te zemlje Lazarus Čakvera.

(Aero.rs)

Video: Pogledajte kako avion od 400 tona sleće prkoseći bočnom vetru: Antonov An-124 iznad Vojvodine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>