• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brazil zainteresovan za F-16: Započeti pregovori sa SAD oko kupovine korišćenih letelica

Vreme čitanja: oko 1 min.

FAB je naručilo ukupno 36 Saab Gripen, a uprkos želji da se nabavi još vazduhoplova ovog tipa, Brazil nije bio u mogućnosti da finansira dalje naoružavanje švedskim avionima

  • 0
F-15 avion, avioni, NATO,  Estonija Tanjug/AP/Lithuanian Ministry of National Defense

Brazilsko ratno vazduhoplovstvo zainteresovano je za nabavku F-16 borbenih aviona od Sjedinjenih Američkih Država. U igri je navodno preko 20 korišćenih letelica, a konačna odluka o kupovini mogla bi biti doneta već do kraja godine.

Zvaničnici brazilskog ratnog vazduhoplovstva (Força Aérea Brasileira - FAB) navodno razgovaraju sa američkim vlastima oko kupovine 24 Lockheed Martin F-16 letelice, preneo je Simple Flying.

Pregovori o nabavci aviona navodno su još uvek u ranoj fazi i konačna odluka još uvek nije donesena. Avioni iz SAD mogli bi da zamene zastarele letelice iz flote Força Aérea Brasileira koji će u doglednoj budućnosti biti izbačeni iz ubotrebe.

Avion F16, F-16 Pixabay

Prema bazi podataka 2024 World Air Forces, brazilsko nebo danas brani 42 AMX, 40 Northrop F-5EM, 30 Embraer EMB 314 kao i šest znatno modernijih Saab Gripen E višenamenskih letelica. FAB je naručilo ukupno 36 švedskih aviona, a uprkos želji da se nabavi još vazduhoplova ovog tipa, Brazil nije bio u mogućnosti da finansira dalje naoružavanje Gripenima.

Odluka o kupovini korišćenih F-16 letelica mogla bi da usledi do kraja godine, preneo je Simple Flying pozivajući se na Janes.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>