• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najmoderniji ruski PVO sistem navodno na Krimu: Sistem S-500 brani Kerčki most

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj sistem bi prema svemu sudeći trebao da štiti Kerčki, odnosno Krimski most, koji povezuje istoimeno poluostrvo sa Krasnodarskim krajem

  • 1

Ruske oružane snage navodno su rasporedile protivvazduhoplovni sistem S-500 na poluostrvu Krim. Informaciju o premeštanju najmodernijeg ruskog PVO sistema blizu linije fronta objavio je šef ukrajinske obaveštajne agencije.

Protivvazduhoplovni sistem S-500, sposoban za uništavanje aviona ali i balističkih raketa, nedavno je stigao na Krim. Ove tvrdnje izneo je Kirilo Budanov, prvi čovek Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR). Prema njegovim rečima, rapoređivanje S-500 biće u svrsi "eksperimentalne primene", odnosno svojevrsnih proba za ruske snage.

Dokaza za ovakve tvrdnje za sada nema, preneo je The War Zone.

Ovaj sistem bi prema svemu sudeći trebao da štiti Kerčki, odnosno Krimski most, koji povezuje istoimeno poluostrvo sa Krasnodarskim krajem.

Veruje se da je S-500 najmoderniji protivvazduhoplovni sistem sa kojima raspolažu ruske snage. Navodno je sposoban kako za uništavanje aviona tako i za neutralisanje balističkih raketa. Reč je o prenosivom sistemu baziranom na petoosovinskoj platformi na šasiji BAZ-69096.

Prema navodima RIA Novosti, domet ovog sistema je oko 595 kilometara. Ruski zvaničnici su u prošlosti najavljivali da bi prvi serijski proizvedeni S-500 trebali da uđu u borbenu upotrebu do 2025. godine, piše The War Zone.

(Aero.rs)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>