• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruske Vazduhoplovno-kosmičke snage dobile nove Jak 130 avione

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jak-130 je izabran kao osnovni avion za osnovnu i naprednu obuku, a zahvaljujući svojim tehničkim mogućnostima, omogućava obuku pilota borbenih aviona 4+ i 5 generacije

  • 1

Još jedna serija školsko-borbenih aviona Jak-130 (Як-130) isporučena je Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije (Воздушно-космические силы) iz proizvodnih pogona Irkutskog avijacijskog zavoda.

Vazduhoplovi namenjeni za obuku pilota borbenih aviona prošli su sve neophodne testove i dodeljeni su unapred predviđenim eskadrilama, saopštila je Ujedinjena avio-korporacija (UAC), a preneo portal Ruaviation.

Jak-130 je razvijen u konstruktorskom birou Jakovljev. Avion je opremljen složenim digitalnim elektro-direkcionim upravljačkim sistemom KSU-130, koji omogućava promenu karakteristika stabilnosti i upravljivosti, što omogućava promenu dinamičkih parametara ovog aviona, koji na taj način može da "imitira" ponašanje bilo kog modernog borbenog aviona u ruskom naoružanju. Ova inovacija Jak-130 omogućava vežbanje 80% celokupnog programa obuke pilota.

Tokom isporuke aviona predstavnicima Ministarstva odbrane Rusije u pogonima u Irkutsku, generalni direktor UAC Jurij Sljusar je istakao da Jak-130 igra ključnu ulogu u praktičnoj obuci pilota Vazduhoplovstva.

Jak-130 je izabran kao osnovni avion za osnovnu i naprednu obuku, a zahvaljujući svojim tehničkim mogućnostima, Jak-130 omogućava obuku pilota borbenih aviona 4+ i 5 generacije na najmodernijem nivou, navodi Ruaviation.

Avion se takođe uspešno koristi za obuku u uslovima što je moguće bližim stvarnoj borbenoj situaciji, a ugrađeni sistem za simulaciju borbenih režima omogućava obuku kadeta bez lansiranja pravih raketa i bacanja bombi.

U početnoj fazi obuke, Jak-130 može biti „blaži“ prema greškama kadeta, što će im omogućiti da brže steknu prave veštine.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rale

    14. jun 2024. | 18:04

    Naša lasta je zakon...dušu dalo za zaprašivanje komaraca,a tako i izgleda.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>