• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruski lovac-bombarder upao u švedski vazdušni prostor: Suhoj Su-24 upozoren, pa podignuti Gripeni

Vreme čitanja: oko 2 min.

I finska granična straža saopštila je u petak da sumnja da su četiri ruska vojna aviona u ponedeljak narušila njen vazdušni prostor

  • 0

Ruski vojni avion narušio je nakratko vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland u petak i presreli su ga švedski borbeni avioni, saopštila je danas švedska vojska.

U saopštenju se navodi da je ruski vojni avion Su-24 u petak najpre upozoren da je ušao u švedski vazdušni prostor, ali da nije odgovorio nakon čega su ga presrela dva švedska lovca JAS 39 Gripen.

Švedski borbeni avioni Gripen Profimedia/Lars Pehrson/SvD/AFP

"Vazduhoplovstvo je odbilo ruski borbeni avion. Ponašanje Rusa je neprihvatljivo i pokazuje nedostatak poštovanja za naš teritorijalni integritet. Pratili smo ceo tok događaja i bili smo na mestu kako bismo intervenisali," izjavio je general-major Jonas Vikman, komandant švedskog vazduhoplovstva, navedeno je u saopštenju ovog vida švedskih oružanih snaga.

Finska granična straža saopštila je u petak da sumnja da su četiri ruska vojna aviona u ponedeljak narušila njen vazdušni prostor.

Finsko Ministarstvo odbrane prethodno je u ponedeljak saopštilo da sumnja da je ruski vojni avion toga dana na oko dva minuta narušio vazdušni prostor Finske.

''Kako istraga napreduje, postalo je očigledno da postoji razlog da se sumnja da su još tri aviona narušila (finski vazdušni prostor)," saopštila je danas granična policija, prenosi Tanjug.

U saopštenju se navodi da postoji mogućnost da je reč o dva bombardera i dva borbena aviona.

Suhoj Su-24 je dvosedi, nadzvučni taktički bombarder sa promenljivom geometrijom krila, razvijen u Sovjetskom Savezu. Njegova glavna namena je napad na ciljeve na zemlji i moru, u svim vremenskim uslovima i tokom dana i noći.

Su-24 je prvi put poleteo 1967. godine, a u operativnu upotrebu je uveden početkom 1970-ih. Razvijen je kao odgovor na američki F-111 Aardvark, sa ciljem da Sovjetskom Savezu obezbedi slične sposobnosti. Su-24 je prošao kroz nekoliko modernizacija tokom godina, uključujući verzije Su-24M i Su-24MR.

Ruski vojni avion Suhoj Su-24M Foto: Wikimedia/Ministry of Defence of the Russian Federation

Osnovne karakteristike Su-24 aviona uključuju posadu od dva člana, pilota i navigatora/oficira za naoružanje, dužinu od 22.67 metara, raspon krila od 17.64 metara (sa potpuno raširenim krilima), visinu od 6.19 metara, i maksimalnu brzinu od 1,550 km/h (1.35M).

Dolet sa unutrašnjim gorivom je 2,775 km, dok mu je borbeni radijus 615 km. Može nositi do 8,000 kg naoružanja, uključujući raznovrsne bombe, rakete vazduh-zemlja, vazduh-vazduh, i top GSh-6-23 od 23 mm. Su-24 je i dalje u službi u nekoliko zemalja, uključujući Rusiju i Ukrajinu, gde se koristi za taktičke bombarderske misije i izviđanje.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Najbolji momenti gašenja požara helikopterom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>