• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi predsednički avioni ponovo kasne: Prvi let Air Force One VC-25B se ne očekuje pre 2026. godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sa kašnjenjem testiranja elektronskih, pneumatskih i hidrauličnih sistema, prvi let će takođe biti pomeren

  • 0

Novi avioni namenjeni prevozu predsednika Sjedinjenih Američkih Država još neko vreme neće poleteti. Američko ratno vazduhoplovstvo očekuje velika kašnjenja u programu zamene državničkih VIP letelica i predviđa prve testove tek za narednu godinu.

Na dugačkoj listi neuspeha Boeinga u prethodnih nekoliko godina se pored problematičnog modela B737 MAX i zakasnelog B777X nalaze i predsednički B747.

Dva Boeing 747-8, formalnog obeležja VC-25B koji lete pod kodnom oznakom Air Force One, predviđena za zamenu postojeće predsedničke flote još neko vreme se neće vinuti u nebo. Mada je prethodnim planom bilo predviđeno da se testiranja elektronskih, pneumatskih i hidrauličnih sistema obave u maju 2024. godine, a prvi let u novembru, postaje jasno da se isto neće dogoditi.

Incijalna faza testiranja VC-25B za američko ratno vazduhoplovstvo (United States Air Force - USAF) neće biti realizovana pre jula 2025. godine, preneo je Aero Time pozivajući se na Breaking Defense. Sa kašnjenjem ovih ispitivanja, prvi let će takođe biti pomeren, a trenutno se kao datum prvog poletanja novog VC-25B pominje mart 2026. godine.

Air Force One Foto: Shutterstock

Boeing je ranije planirao da isporuči prvi Air Force One u septembru 2026. godine.

USAF trenutno koristi dva obimno modifikovana Boeing 747-200B za prevoz prvog čoveka SAD. Ovi avioni opremljeni su luksuznom putničkom kabinom ali i nizom različitih komunikacijskih uređaja kao i sistemom za dopunu goriva u vazduhu.

Nakon dolaska VC-25B u flotu USAF, starije letelice treba da budu povučene iz upotrebe.

(Aero.rs)

Video: Dassault Falcon 6X u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>