• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Masovni napad Ukrajine na bazu u Rusiji: Gađani lovci-bombarderi Suhoj-34 daleko iza fronta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi čovek Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine tvrdi da je baza Morosovsk gađana sa 70 dronova

  • 1
Avion SU-34 Suhoj Foto: Shutterstock

Ukrajinske oružane snage ponovo su izvele napad duboko u teritoriji Rusije na svog najopasnijeg protivnike: ruske Vazdušno-kosmičke snage (VKS) . Ovoga puta pogođeno je vojno postrojenje Morosovsk u kojem su bazirani Suhoj Su-34 avioni, udarna pesnica VKS u ratu u Ukrajini. Su-34 je najsofisticiraniji taktički lovac-bombarder u sastavu ruske avijacije.

Nakon napada na vojne baze na Krimu i Astrahanskoj oblasti, Ukrajina je dejstvovla i po bazi Morosovsk u noći između 13. i 14. juna. Reč je o vojnom aerodromu 240 kilometara od linije fronta na kojem su stacionirani Suhoj Su-34 vazduhoplovi.

Upravo ove letelice su navodno pretrpele šetu u onome što ukrajinski zvaničnici opisuju kao veliki napad dronovima. Kirilo Budanov, prvi čovek Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) izjavio je za The War Zone da je baza Morosovsk gađana sa 70 dronova.

Ukrajina je navodno koristila dronove tipa Dragon i Splash.

Satelitski snimci nastali nakon ukrajinskog napada ukazuju na to da su bespilotne letelice nanaele šetetu floti Suhoj Su-34 aviona mada nije moguće sa sigurnošću utvrditi koliko vazduhoplova je trenutno van stroja i koliki je stepen oštećennja. Jedan od hangara na aerodromu je takođe pogođen, a u njemu su se u trenutku udara navodno nalazila dva Su-34.

Na parking pozicijama za borbene avione vidljivi su tragovi gareži ali nije poznato da li su se u trenutku napada dronova letelice nalazile na tom mestu. The War Zone piše da je praksa ruskih oružanih snaga da se prilikom napada na vazduhoplovne baze evakuišu svi avioni u letom stanju.

Ruski izvori tvrde da je šteta minimalna upravo iz gpore navedenog razloga, odnosno izmeštanja snage na osnovu "dobrog obaveštajnog rada"

U dejstvima ukrajinskih dronova bilo je i ljudskih žrtava. Ruski Telegram kanal Kremlin secrets (Кремлевская табакерка) navodi da je živote izgubilo šestoro ljudi, među kojima su i dva pilota, dok je deset vojnika ranjeno. Pozivajući se na izjave ruskih zvaničnika, ovaj Telegram kanal je preneo da je većina dronova ipak oborena.

Prema još uvek nepotvrđenim informacijama do kojih je kanal došao, dva aviona su oštećena.

Suhoj Su-34 jedan je od modernijih aviona u floti ruskog ratnog vazduhoplovstva (Военно-воздушные силы). Reč je o letelici naoružanoj prvenstveno raketama i bombama za dejstva po zemaljskim ciljevima koja se učestalo koristi u ratu u Ukrajini.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>