• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajina prioritet u naoružavanju raketama za Patriot sisteme: Kiev uskače preko reda

Vreme čitanja: oko 1 min.

Portparol je naveo da će rakete biti isporučene svim kupcima samo će njihova isporuka kasniti. On nije rekao koje će zemlje morati duže da čekaju na rakete ali je naveo da to nisu Tajvan i Izrael

  • 0
patriot PVO sistem Foto: Shutterstock

Ukrajinske oružane snage dobiće "preko reda" više nego neophodne rakete za Patriot protivvazduhoplovne sisteme. Ratom zahvaćena zemlja postaće prioritet u procesu naoružavanja raketama ali nauštrb drugih naručilaca i korisnika ovog PVO.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi najavio je u četvrtak 20. juna da će se raspored za slanje raketa za Patriot i NASAM promeniti. Određene države koje su naručile naoružanje za ove protivvazduhoplovne sisteme moraće duže da čekaju na isporuku jer će rakete namenjene njima biti poslate Ukrajini.

Američki PVO sistem Patriot Foto: Tanjug/AP

Džon Kirbi je izjavio da će stotine raketa biti isporučeno ukrajinskim oružanim snagama do kraja leta, preneo je Defense News. Ova količina PVO sredstava navodno treba da bude dovoljna za potrebe Ukrajinaca u narednih 16 meseci.

Reč je o raketama koje su trebale da budu isporučene drugim zemaljama korisnicama PVO sistema Patriot. Portparol je naveo da će rakete biti isporučene svim kupcima samo će njihova isporuka kasniti. On nije rekao koje će zemlje morati duže da čekaju na rakete ali je naveo da to nisu Tajvan i Izrael.

patriot PVO sistem Foto: Shutterstock

Patriot se pokazao kao jedan od najvažnijih sistema u arsenalu ukrajinskih oružanih snaga. Veruje se da je upravo ovim oružjem oboren ruski vazdušni sistem za rano upozoravanje i kontrolu Berijev A-50 o čemu je Telegraf pisao.

MIM-104 Patriot jedan je od najbrojnijih protivvazduhoplovnih sistema u naoružanju država NATO. Reč je o američkom sistemu koji trenutno koriste SAD, Španija, Nemačka, Holandija, Grčka i druge zemlje.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>