• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD grade novi centar za školovanje pilota aviona F-35 u Arkanzasu: Prvo stižu Poljaci

Vreme čitanja: oko 1 min.

Priprema neophodnih logističkih objekata je uveliko u toku, a obuka prvih posada očekuje se u septembru

  • 0
Lockheed Martin F-35 USAF U.S. Air Force/R. Nial Bradshaw

Sjedinjene Američke Države grade novi centar za obuku stranih pilota za Lockheed Martin F-35 Lightning II avione. Sa rastućom listom naručilaca ovog tipa vazduhoplova, američke oružane snage nameravaju da nastave sa osposobljavanjem posada savezničkih država.

Vazduhoplovna baza Nacionalne garde SAD Ebing uskoro treba da postane mesto za obuku stranih pilota koji se školuju za F-35 borbene avione. Priprema objekata je uveliko u toku, a obuka prvih posada očekuje se u septembru.

Prema pisanju Defense News, piloti poljskog ratnog vazduhoplovstva biće prvi koji će proći obuku u bazi Ebing. U narednim godinama, za upravljanje Lightning II će se na ovom mestu osposobiti i piloti iz Finske, Nemačke, Švajcarske i Singapura.

Za obuku stranih pilota biće zaduženi pripadnici 85. borbene grupe i 57. borbene eskadrile američkog ratnog vazduhoplovstva (United Stataes Air Force - USAF). Očekuje se da će u bazi Ebing biti stacionirano ukupno 36 aviona - 24 F-35 kao i dvanaest F-16.

Dubai Air Show Foto: Tanjug/AP

USAF očekuje da će četiri pilota proći potpunu obuku do 2025. godine, a cilj je da se do kraja decenije u ovoj bazi na godišnjem osposobljava oko 30 pilota, preneo je Defense News pozivajući se na izjavu pukovnika Adama Rajsa, zvaničnik Komande za vazdušno obrazovanje i obuku zadužen za koordinaciju ovog projekta.

Dok se čeka na završetak izgradnje svih neophodnih objekata u Ebingu, piloti će najpre prolaziti teorijsku obuku i obuku u simulatoru u bazi Eglin na Floridi. Oni će nakon toga preći u Ebing gde će uvežbavati letove na F-35.

Osposobljavanje stranih pilota trenutno se vrši u USAF bazi Luke u Arizoni ali ona za sada funkcioniše sa ograničenim kapacitetima.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>