• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vojne tajne i Telegram: Južna Koreja istražuje kanal koji prodaje osetljiva dokumenta o KF-21 avionu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Južna Koreja predviđa kaznu zatvora i do deset godina ili novčanu kaznu do 720.000 dolara za otkrivanje vojnih tajni, odnosno osetljivih podataka vojne industrije

  • 0

Južnokorejske vlasti započele su istragu povodom navodnog otkrivanja vojnih tajni na društvenoj mreži Telegram. Kanal koji tvrdi da prodaje najnapredniju korejsku vojnu tehnologiju pod budnim je okom istražitelja, a među osetljivim podacima navodno su se našli i dokumenti o avionu KAI KF-21 i helikopteru KUH-1 Surion.

Korejska vojska, policija i Nacionalna obaveštajna služba zajedničkim snagama istražuju Telegram kanal koji od avgusta tvrdi da "prodaje poverljive vojne informacije", objavio je u ponedeljak 24. juna The Korean Times pozivajući se na izjave vojnih zvaničnika. Administrator kanala je u prošlosti pisao da imaju saradnju sa vojskom i Agencijom za odbrambeni razvoj.

U međuvremenu su objavljene fotografije komponenti za koje se veruje da pripadaju domaćem Surion helikopteru. Telegram kanal takođe tvrdi da je došao u posedstvo osetljivih dokumenata za KF-21 avion koje namerava da proda nakon provere, a takođe navodi da ima podatke o vežbi Freedom Shield Južne Koreje i SAD, piše Aero Time.

Kontraobaveštajne službe trenutno pokušavaju da uđu u trag administratoru kanala i utvrđuju da li zaista poseduje podatke o korejskom domaćem avionu i helikopteru.

Južna Koreja predviđa kaznu zatvora i do deset godina ili novčanu kaznu do 720.000 dolara za otkrivanje vojnih tajni, odnosno osetljivih podataka vojne industrije.

Razvoj KAI KF-21 otpočeo je 2015. godine dok su 2020. godine sklopljeni prvi prototipi letelice. U programu Boramae pored Južne Koreje učestvuje i Indonezija, a sklopljeno je i partnerstvo sa američkim Lockheed Martinom. KAI KF-21 osmišljen je kao višenamenski borbeni avion.

Mada svojim izgledom podseća na avione poput F-35 Lightning II ili F-22 Raptor sa smanjenim radarskim odrazom, KF-21 ipak nije vazduhoplov pete generacije i navodno ima samo ograničene stealth sposobnosti.

KAI KUH-1 Surion helikopter Južna Koreja Foto: Wikimedia

KUH-1 Surion je još jedan proizvod korejske domaće vazduhoplove industrije. Reč je o dvomotornom helikopteru zasnovanom na Eurocopter AS332 Super Puma namenjenom transportu vojnika i vojne opreme.

Prema pisanju The Korean Times, vojska Južne Koreje koristi više od 200 helikoptera ovog tipa.

(Aero.rs)

Video: Povratak supersoničnih putovanja: XB-1 otvara put ka brzinama kakve nismo imali od Konkorda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>