• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Premijeri Holandije i Danske tvrde: Prvi avioni F-16 su na putu za Ukrajinu, leteće ovog leta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi paket pomoći zvaničnom Kijevu uključuje i donaciju četiri Patriot sistema protivvazduhoplovne odbrane, ali i obuku trupa Ukrajine pod vođstvom NATO

  • 0
F-16 za Ukrajinu Foto: Shutterstock

Premijer Holandije Dik Šof i njegova koleginica iz Danske, Mete Frederiksen, rekli su da je "proces transfera aviona F-16  u Kijev u toku nakon meseci obuke pilota i političkih pregovora".

Dvoje lidera su izjavili da će "Ukrajina leteti operativnim F-16 avionima ovog leta" – prvih od oko 85 borbenih aviona koji su obećani Kijevu kako bi preokrenuli svoju sudbinu na bojnom polju, a Ukrajina je nagovestila da bi moglo doći još više, piše britanski Gardijan.

Dugo očekivana isporuka F-16 aviona je deo onoga što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da će biti "značajan paket" podrške za Ukrajinu, koji uključuje donaciju četiri Patriot sistema protivvazduhoplovne odbrane, obuku trupa Ukrajine pod vođstvom NATO-a – i obavezu da je put Kijeva ka članstvu u NATO-u "nepovratan".

F-16 za Ukrajinu Foto: Shutterstock

Ovim se, navodi ovaj dnevni list, završava dugotrajno čekanje Ukrajine, čiji predsednik Volodimir Zelenski već 18 meseci lobira za donaciju zapadnih aviona koji bi dopunili ukrajinsko zastarelo, malo i teško oštećeno vazduhoplovstvo, koje, kako primećuje Gardijan, nije doraslo ruskom.

Zelenski je rekao da je zahvalan Danskoj, Holandiji i SAD za preduzimanje praktičnih koraka pomoći – i nagovestio da se nada dodatnim donacijama kako bi se broj aviona povećao na 130.

F-16 za Ukrajinu Foto: Shutterstock

Norveška i Belgija su takođe obavezale da će isporučiti F-16 avione u budućnosti, ali je Zelenski otišao dalje i rekao: "Očekujem da će se naša koalicija za sposobnost vazduhoplovstva dodatno ojačati pridruživanjem novih učesnika."

Ostaje nejasno koliko će F-16 avioni, borbeni avion dizajniran 1970-ih, biti efikasni u ratu protiv Rusije. Posebno važno će biti kako će biti skriveni i zaštićeni kada su na zemlji, u vreme kada su kapaciteti RV i PVO Ukrajine na izmaku snaga.

F-16 za Ukrajinu Foto: Shutterstock

Rusija tvrdi da je samo ovog meseca uništila pet ukrajinskih aviona Su-27 u napadu raketama Iskander na vazduhoplovnu bazu u Mirgorodu. Ukrajina je priznala neke gubitke uz kritike da su avioni bili poređani na pisti.

U utorak uveče, Džo Bajden, predsednik SAD, najavio je da će članice NATO-a isporučiti četiri sistema Patriot, dok će Italija isporučiti sličan Samp-T sistem, koji bi mogao biti korišćen za zaštitu vazduhoplovnih baza od ruskih napada.

Potvrđujući razvoj događaja, Entoni Blinken, američki državni sekretar, rekao je: "Dok razgovaramo, transfer F-16 aviona je u toku, dolazeći iz Danske i iz Holandije." Dodao je da bi to trebalo da "usmeri misli Vladimira Putina na činjenicu da neće nadživeti Ukrajinu".

Očekuje se da Ukrajina neće postati članica NATO-a do kraja rata sa Rusijom, jer nekoliko zemalja, predvođenih SAD, veruju da bi trenutnim članstvom u suštini došlo do rata između Moskve i vojnog saveza, zaključuje Gardijan.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>