• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD razvijaju novu vrstu jeftinih raketa za Ukrajinu dometa i preko 400 kilometara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nove vrsta municije mora da bude sposobna za kretanje brzinom od 0,6 maha u okruženju gde se vrši ometanje GPS signala

  • 0

Sjedinjene Američke Države nameravaju da razviju novu vrstu raketa ili precizno vođenih bombi za koje se veruje da bi mogle u značajnoj meri da pomognu Ukrajini u borbi protiv ruskih snaga.

Reč je o takozvanoj municiji za napad povećanog dometa (Extended Range Attack Munitions - ERAM) sa kojom treba da se dejstvuje po ciljevima udaljenim i preko 400 kilometara, 0 čemu je u ponedeljak 15. jula pisao The Aviationist. Nova municija namenjena prevashodno ukrajinskim oružanim snagama za dejstav po zemaljskim ciljevima takođe treba da budu jeftina i pogodna za masovnu proizvodnju.

ERAM projekat nije nov. Američko ratno vazduhoplovstvo (United States Air Force - USAF) je ranije ove godine objavilo zahtev za informacije o ovom naoružanju, dobivši predloge za novu raketu od ukupno 16 kompanija. U novom zahtevu za ponude traži se kompletno tehničko rešenje kao i procena o troškovima razvoja i proizvodnje.

Suhoj Su 27 Ukrajina Foto: Shutterstock

Nove vrsta municije mora da bude sposobna za kretanje brzinom od 0,6 maha u okruženju gde se vrši ometanje GPS signala. Naoružanje treba da ima otvorenu arhitekturu kako bi se mogle implementirati određene promene tokom vremena, navodi se u zahtevu za ponude USAF. Domet naoružanja treba da bude najmanje 463 kilometara.

Predviđeno je da novi ERAM budu lansirani sa aviona.

Kompanija kojoj bude dodeljen posao razvoja i izrade nove vrste municije mora da bude sposoban za proizvodnju više od 1.000 komada naoružanja na godišnjem nivou samo 24 meseca nakon dodele ugovora.

(Aero.rs)

Video: Sletanje i poletanje aviona Boeing 707 izraelskog vazduhoplovstva: Re'em u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>