• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američki B-2 Spirit koristio eksperimentalnu bombu Quicksink da potopi brod kod Havaja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bombarder je demonstrirao jeftin metod za uništavanje brodova iz vazduha kroz demonstraciju Quickisinka kao deo druge Sinkex vežbe, saopšteno je iz Treće flote

  • 0
B2 spirit Foto: dvidshub.net

Stelt bombarder Američkog ratnog vazduhoplovstva (USAF) B-2 Spirit potopio je eksperimentalnim bombama Quicksink američki amfibijski jurišni brod USS Tarawa koji je povučen iz upotrebe.

Tarawa je potopljen tokom serije vežbi u Tihom okeanu, saopštila je američka mornarica, prenosi Business Insider i precizira da je plovilo "poslato na dno" u okviru drugog dela vojne vežbe Sinkex uz obalu Havaja.

Bombarder je "demonstrirao jeftin metod za uništavanje brodova iz vazduha kroz demonstraciju Quickisinka kao deo druge Sinkex vežbe" saopšteno je iz Treće flote.

Tarawa je 16 jula prevučena iz Perl Harbora na svoje poslednje putovanje, o čemu svedoči i video objavljen na društvenim mrežama

Eksperimentalno oružje koje je korišćeno za potapanje Tarawe prvi put je testirano pre nekoliko godina i u suštini kombinuje postojeće Joint Direct Attack Munition (JDAM) navigacijske setove sa novom tehnologijom tragača koja omogućava municiji da precizno pogodi stacionarnu ili pokretnu metu na moru.

USS Tarawa Foto: dvidshub.net

Ovakvo oružje bi omogućilo američkim i partnerskim snagama više opcija za napad u pomorskoj oblasti, posebno u sukobima u Pacifiku gde bi borbe mogle da se odvijaju preko velikih prostranstava otvorenog okeana. Tokom godina, različiti elementi američkih oružanih snaga razvijali su sve više protivbrodskih sposobnosti.

"Torpeda, kao što je teški MK-48, su i dalje primarni metod za potapanje neprijateljskih brodova, ali novi metodi istraženi kroz Quicksink mogu postići istu vrstu smrtonosnosti sa vazdušno lansiranim oružjem, uključujući modifikovane precizno navođene bombe klase od 2.000 funti", navodi se u saopštenju. To otvara mogućnosti za bombardere i druge platforme koje bi mogle biti manje ranjive od podmornica i potencijalno efikasnije.

"Podmornica ima sposobnost da lansira i uništi brod jednim torpedom u bilo kom trenutku, ali lansiranjem tog oružja otkriva svoju lokaciju i postaje meta," saopštilo je vazduhoplovstvo i dodalo da "Quicksink ima za cilj razvijanje jeftinog metoda za postizanje pogodaka iz vazduha sličnim pogocima torpeda, ali po mnogo višem tempu i na mnogo većem prostoru nego što to pokriva podmornica."

Pored toga što su B-2 bombarderi ispuštali Quicksink bombe, američki mornarički F/A-18F Super Hornet koristio je Long-Range Anti-Ship Missile (LRASM) da pomogne u potapanju broda Tarawa. Ovo relativno novo oružje je "precizan, nevidljiv i otporan krstareći projektil" sposoban za ofanzivno protivpovršinsko ratovanje, navela je Treća flota.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 787 Dreamliner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>