• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prva dva aviona F-16 stigla iz SAD u Slovačku: Još 12 vazduhoplova u naredne dve godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednik Slovačke, Peter Pelegrini pozdravio je dolazak F-16 aviona rekavši da će ove letelice značajno doprineti povećanju odbrambenih sposobnosti te zemlje

  • 0
F-16 Slovačka Lockheedmartin.com

Prva dva, od ukupno 14 novih borbenih aviona F-16 isporučena su iz Sjedinjenih Američkih Država Slovačkoj, a preostalih 12 vazduhoplova biće isporučena sukcesivno u naredne dve godine.

Ova isporuka dolazi sa zakašnjenjem od dve godine, koje je bilo uslovljeno pandemijom korona virusa i kasnijim nedostatkom čipova na globalnom tržištu, javlja britanski Independent.

Predsednik Slovačke, Peter Pelegrini pozdravio je dolazak F-16 aviona u vazduhoplovnu bazu Kučyňa u zapadnoj Slovačkoj, rekavši da će F-16 avioni „značajno doprineti povećanju odbrambenih sposobnosti zemlje.”

Pelegrini je bio premijer 2018. godine kada je vlada potpisala ugovor vredan 1,8 milijardi dolara za kupovinu 14 američkih F-16 Block 70/72 borbenih aviona, sa ciljem zamene zastarelih aviona MiG-29 sovjetske proizvodnje.

Pod prethodnom vladom, Slovačka je prizemljila svoje MiG-ove tokom leta 2022. godine zbog nedostatka rezervnih delova i stručnosti potrebne za njihovo održavanje, nakon što su se ruski tehničari vratili kući zbog sukoba između Rusije i Ukrajine.

Prošle godine, vlada je odobrila plan da Ukrajini pokloni svoju flotu od 13 aviona MiG-29, postavši tako druga zemlja članica NATO-a koja je odgovorila na molbe ukrajinske vlade za ratnim avionima kako bi se odbranila od ruske invazije. U odsustvu sopstvenih aviona, saveznici iz NATO-a Poljska, Češka Republika, a kasnije i Mađarska preuzeli su zaštitu slovačkog vazdušnog prostora.

Nova vlada, koju vodi Robert Fico, osudila je donaciju aviona Ukrajini. Fico se protivi vojnoj podršci Ukrajini i sankcijama EU protiv Rusije. Pelegrini je njegov blizak saveznik.

(Aero.rs)

Video: Galeb Team Soko G2 Galeb na aeromitingu CIAV2024

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>